Pogovor:Zdravilstvo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rod of Asclepius2.svg Članek obravnava WikiProjekt Medicina. Za smernice glej strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.

Ekvinoterapija[uredi kodo]

Pozdravljen Krefts,
mene zanima kakšna izobrazba je potrebna za eqinoterapijo? Na spletu in v med. slovarju ne najdem tega izraza (vir?). Verjetno si spregledal, da spadajo v prvo skupino le metode brez verba .terapija (=zdravljenje); če pa je to terapevtsko delo (z bolniki) bi se moralo placirati v spodnjo skupino. Bom prestavila (?).
Zdravilstvo, kjer ni zahtevano medicinsko/psihološko znanje, temveč je pogojena le katerakoli srednja izobrazba, izključuje terapije (zdravljenje) in neposreden dotik z bolnikom. V nasprotnem primeru bo zakon moral biti spremenjen. To se bo videlo po prijavah oz. v podzakonskem predpisu.

Lep pozdrav --Zofi,PhD 20:53, 13. december 2007 (CET).

Glede na to, da eqinoterapija (zdravljenje s konji) ni omenjena v 2. odstavku 6. člena Zakona o zdravilstvu, je za to dejavnost potrebna izobrazba iz 1. odstavka 6. člena tega zakona. Zanima me, v katerem členu Zakona o zdravilstvu piše, da zdravilci s srednjo izobrazbo ne smejo imeti neposrednega dotika z bolnikom. Mislim, da ste to narobe interpretirali. LP --Krefts 20:59, 5. januar 2008 (CET)


Zdravilci ne odgovarjajo samo Zakonu o zdravilstu (ZZdrav), pa tudi ta še ni gotov. V prvem odstavku 6. člena je poleg medicinske srednje izobrazbe navedena alternativno k srednji medicinski tudi katerakoli druga srednja strokovna izobrazba, kar pa se ne ujema z zakonodajo zdravstvenih poklicev. Zakon o zdravilstvu še ne vsebuje smernic o poklicnem delu z bolniki. Dokler še zdravilstvo samo ni definirino in je bilo v Drżavnem zboru govora le o dopolnilnem in nadomestnem zdravilstvu, v ZZdrav pa se obravnava tradicionalna kitajska medicina (TKM) kot kitajsko tradicionalno zdravilstvo, še marsikaj ni izrečeno. Ne, nisem napačno interpretirala, le za nemedicince sem hotela nakazati neke meje. Bom poiskala kje je zajeto preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni in epidemij, ki velja tudi za zdravstveno in terapevtsko osebje. Spadalo bi v Zakon o varstvu prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi ali Zakon o zdravstveni dejavnosti, verjetno pa je v predpisih in direktivah, ki veljajo neposredno preko EU. Zaenkrat se ne mudi, saj čakamo še podzakon, ki je v izdelavi; potem pa bomo videli. LP (Zofka,PhD 16:53, 21. maj 2008 (CEST))