Pogovor:Viktor Amazaspovič Ambarcumjan

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Tale (H)Ambarcumjan je upodobljen tudi na pred nedavnim "upokojenih" bankovcih za 100 dramov. Če se strinjate, jih bom naložil pod fairuse in ob prvi priliki (če se bo dalo kaj razbrati) prepisal ime še v armenskih "kljukah". Na drugi strani bankovca je pa obswervatorij v Bjurakanu. --Heretik 18:51, 2 okt 2004 (CEST)

Super, ja. Kakor se vidi iz kratkega članka je pomemben znanstvenik s področja astronomije in astrofizike. Če tudi ugotoviš, da moramo pravilno, verjetno po armenskem zgledu - podobno kot pri Artemu Mikojanu, in ne po ruskem pisati Hambarcumjan, bomo seveda članek prestavili. Trenutno ime je njegovo poslovenjeno rusko ime. Angleška wikipedija tudi navaja, da je bil rusko ameriški znanstvenik, njegove armenske narodnosti pa ne omenja. Observatoriju (v) Bjurakan(u) rečejo tudi Bjurakanski observatorij in je med najpomembejšimi v nekdanji SZ. --xJaM 22:30, 2 okt 2004 (CEST)

Hm, njegovo ime je tipično armensko neizgovorljivo, konča se na -jan, deloval je v Armeniji, na začetku 90. let je ni pobrisal na zahod, ampak je vse do svoje smrti pri 88 letih vztrajal v "svojem" observatoriju in tam celo umrl (če prav razumemj članek), Armenci so ga dali celo na denar.... tako da po mojem je moral imeti vsaj malo armenskih korenin in je še najbolj verjetno, da je tisti avtor angleškega besedila malopomešal podobni besedi "Armenian" and "American". Njegovo ime v "kljukicah" sicer piše navpično levo takoj od obraza v najmanjšem možnem fontu, vendar žal ne morem ničesar razbrati, na kišti, kjer trenutno delam, pa imam težave s prikazom arm. fonta, tako da bo treba še malo počakati, da se dokopljem še do tega podatka, pa bomo videli, kako je s tistim H-jem. MMG, drugo stran bankovca z observatorijem dobiš na naslovu, ki je na strani o sliki. V mojem angleškem vodiču so temu observatoriju namenili kar nekaj stavkov, vendar meni Schmidtovi teleskopi in ne vem več kakšni kvazarji žal ne povedo kaj dosti. Če je zanimanje, lahko dobesedno pretipkam tole besedilo, pa ga nekdo prevede in toliko "premeče", da ne bo mogoče govoriti o plagiatu. --Heretik 12:20, 3 okt 2004 (CEST)
Zdaj sem tole skopiral z armenske strani o bankovcu in meni priimek v vzhodnoarmenski izgovorjavi vleče na Hambrardzumjan. Po mojem skrajni čas, da se malo povpraša Aramagutanga na en:, mogoče bo znal napisati še srednje ime. --Heretik 07:49, 4 okt 2004 (CEST)
Ne, saj ima angleška stran pravilno zapisano. Le jaz sem narobe prebral, American, namesto Armenian - tako da je v redu. Glede besedila o observatoriju: lahko daš besedilo in bomo po njem naredili članek. --xJaM 11:10, 4 okt 2004 (CEST)


Tukajle je prepis iz knjige:

Cosmic Ray Station:

...Cosmic Ray Station is situated by (artificial) Lake Kari at 3,190m. Visits can be arrangedto the cosmic ray station which was inaugurated in 1943 to study astroparticle physics. according to the station brochure work currently concentrates on monitoring solar activity as well as on studying the physics of extensive air showers and measuring the incident flux of galactic cosmic rays.

. . .

South of the cosmic ray station at an altitude of 1,405m is Byurakan astrophysical observatory founded in 1946. The original equipment included a 45cm Cassegrainian telescope (a reflecting telescope in which incident light is reflected from a large concave mirror on to a smaller convex mirror and then backthrough a holein the concave mirror to form an image) and a 52cm Schmidttelescope (a reflecting incorporating a camera abd consisting) of a thin convex glass plate at the centre of curvature of a spherical mirror which thus corrects for spherical aberration, coma and astigmatism). Radio telescopes were added in 1950. In 1960 a larger Scmidt telescope with 102cm glass plateand 132cm mirror was installed and an important programme was started in 1965 of looking for UV-excess galaxies. It continued for 15 years and achieved considerable international renown with 1,500 such galaxiesbeing identified. (In 1968 the observatory was awarded the Order of Lenin.) A larger 2.6m telescope was installed in 1976 and a second survey was started which was also to achieve major international recognition. The object this time was to obtain baseline data for an ongoing survey of 600 quasars. emission-line and UV-excess galaxies although the detailed work ended up providing information on about 3,000 varied objects. Since independence the 2.6m telescope has been refurbished and in 1998 the observatory was named in honour of Viktor Hambartsumian (1908-96), its founder in 1946 and familiar to all visitors because his picture appears on the AMD100 banknote.

(moja opomba: v zacetku letosnjega leta so ta bankovec nadomestili s kovancem.)