Pogovor:Trdota po Shoru

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Shoore ali Shore[uredi kodo]

Nemci na de:Härte pravijo, da se temu reče "die Shore-Härte", mi pa ga pišemo z dvema "o"? --romanm (pogovor) 13:41, 24 okt 2004 (CEST)

Vir: Prof.dr. Bojan Kraut Strojarski priručnik 1965 (na žalost imam hrvaškega in moram včasih prevajati s SSKJ). Tu je na strni dejansko Shore. Napačno prepisano, ne vem od kje sem dobil še en o, se opravičujem.

Je pa tudi tudi stran : http://www.calce.umd.edu/general/Facilities/Hardness_ad_.htm

kjer je samo en o (Shore). Kaj

Zagotovo je Shore. Dam roko v ogenj. --xJaM 00:50, 26 okt 2004 (CEST)

Shoreov skleroskop in ime[uredi kodo]

Z Googlom sem malce poiskal in opazil, da obstajata dva pojma: Shoreov skleroskop in durometer. Ali se tadva izraza uporabljata tudi za današnje naprave in kakšna je razlika med njima? Pa še: kako je bilo ime A. Shoreu in ali je kaj več znanega o njegovem podjetju Shore Instrument and Manufacturing Company? Prvo črko imena sem "stavhal" na [1] in stvar me je začela zanimati. --romanm (pogovor) 23:58, 25 okt 2004 (CEST)

Za ti dve napravi bo potrebno malce več dela. Na angleški strani o Mohsovi trdotni lestvici so navedli še sklerometer. Malo sumim, da je »sklerometer« mišljen Shoreov skleroskop, vendar moram preveriti. Tu se pojavlja še ena naprava - Poldijevo kladivo. Te naprave se uporabljajo, mislim da, še danes - seveda. Prav gotovo jih imajo v kakšnih boljših merilnicah. Potrebno bo še navesti, da se ta postopek praviloma uporablja za umetne snovi (elastomere) in seveda tudi gume. Shore 90 (velikokrat najdemo ta zapis)(ali po članku 90 HS) je že kar 'trda' guma, ki se velikokrat uporablja za gumijaste vzmeti. --xJaM 00:50, 26 okt 2004 (CEST)