Pogovor:Sredozemsko morje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
40% pie chart.svg
Po številu znakov je to članek.


Sredozemlje[uredi kodo]

Sem pa zmeraj mislil, da je "Sredozemlje" skupno ime za pokrajine ob Sredozemskem morju ... očitno sem se tudi v tem motil. --romanm 17:07, 20 jul 2004 (CEST)

Še dobro da priznaš. o:) Sicer te ne razumem popolno na kakšen način si se motil. Ali v tem, da je v bistvu Sredozemlje sopomenka za Sredozemsko morje ali kako drugače. Saj sem pravilno razumel članek, ne? Jaz pa sem mislil, da je Balkan sopomenka za Balkanski polotok in, da ga v slovenščini načeloma ne potrebujemo. Podobno Karibi, itd. Upam, tudi, da se Primož ne moti glede neposrednega prevoda iz latinščine. Niso bili naši predniki kar tako. Od kod le so npr. vzeli pojem ognjenik, če pa se mu (verjetno v latinščini) reče vulkan. Danes takšnega pojma skoraj ne moreš pridelati. Jah, no, zgoščenka, plošček, sotvarje in podobne - vendar ognjenik je ognjenik. Me prav zanima kaj je 'hodilo' po glavi Slovencem pred letom 701. Ali samo bog-o-služje ali še kaj naravoslovnega. Nenazadnje upam tudi, da smo danes kaj boljši od njih, he, he, čeprav __. --XJam 17:32, 20 jul 2004 (CEST) Bedeutend in der sedimentären Entwicklung ist die Entstehung der verschiedenen Gebirge--Ἡρακλῆς 22:39, 26. avgust 2009 (CEST)

Roman ima najverjetneje prav. SSKJ sicer toponimov žal ne razlaga, razloži pa pri pridevnikih »sredozemski« in »mediteranski«, da je to »nanašajoč se na Sredozemsko morje in dežele okrog njega«. Iz tega ekstrapoliram, da pojma Sredozemlje in Mediteran pomenita »Sredozemsko morje in dežele okrog njega«. Bom gesli razdružil. --Peterlin 09:28, 21 jul 2004 (CEST)