Pogovor:Spanheimi

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Spanheimski grbi[uredi kodo]

(začetek debate prestavljen iz pogovorne strani uporabnika Bostjan46)

>>>>>>

Ko sem na hitro preletel članek sem opazil nekaj netočnosti, ki nimajo podlage v zgodovinskih virih - lahko prosim popravite:

1. Zgornji grb s tremi levi in tramom (danes grb Koroške) je bil zgolj grb Ulrika III. v obdobju 1246-1256, ko še ni bil vojvoda. Ko je nasledil očeta Bernarda leta 1256 je prevzel nazaj rodbinskega (črni panter na srebrnem), ki ga je rodbina uporabljala nepretrgoma od najmanj leta 1163 do 1279, ko umre zadnji Spanheimovec Filip. Vse je podkrepljeno s pečati, ki so jih takrat uporabljali, zato ne razumem zakaj prihaja do napak. Ta grb, ki ste ga uporabili vi kot prvega, je začel uporabljati za Koroško šele Otokar II. Přemysl po smrti Ulrika III. kot zadnjega vojvode 1269 in se je kot tak ohranil do današnjih dni.

2. Drugi šahirani grb naj bi uporabljala renska veja Spanheimov (dejansko ga poznamo le kot grb grofije Sponheim), od katerih naj bi se koroška veja odcepila že v 11. stoletju in nima nobenega heraldičnega stičišča s koroško vejo. Grbi so nastali šele sredi 12. stoletja, kar pomeni 100 let po domnevni razdelitvi rodbine na dve veji (katere sorodstveno razmerje mimogrede niti ni mogoče natančneje opredeliti).

3. Na koncu poglavja "Koroški Spanheimi" je naslednji stavek: "Znjegovo smrtjo so koroški SpanOrtenburžanii, izjemo predstavljajo Ortenburžani, stranska veja, ki se je odcepila sredi 12. stoletja." S stavkom je nekaj narobe, poleg tega je narejena tudi povezava z Ortenburžani. Koroški Ortenburžani (11.-15.st.) niso bili v sorodu s Spanheimi, verjetno ste jih zamenjali z Ortenberžani. Ko so koroški Ortenburžani izumrli v začetku 15. stoletja, so Ortenberžani spremenili ime v Ortenburg in vnesli imensko zmedo v zgodovinopisje.

P.S.

Nekaj povezav do člankov o Španhjmih:

http://www.grboslovje.si/novice/article_2009_09_15_0007.php

http://www.grboslovje.si/arhivkoroska.php

A. Hribovšek

<<<<<<

V opisu je popravljeno na grb Ulrika III. Grb je sicer povzet iz nemške wikipedije. Kolikor vem, na wikipediji nimamo slike spanheimskega grba s panterjem na srebrni podlagi. Iz vaše strani ga verjetno ne smemo kopirati, ker bi to bila kraja avtorskih pravic; čeprav bi se morda lahko štelo za pošteno uporabo. Kar se tiče Sponheima- je članek namenjen vsem Sponheimom/Spanheimom, zato je prikazan tudi grb porenskih Sponheimov (oziroma grofije). Glede Ortenberžanov hvala za opozorilo. Zaenkrat sem stavek kar izbrisal.
Popravke v wikipedijo lahko vsakdo vnaša neposredno v članek. Vi pa imate o Spanheimih verjetno tudi precej več podatkov kot jih imam sam. Če vam še kaj ni všeč, pogumno posezite v članek. Npr., če se vam grbi zdijo sporni, jih lahko tudi izbrišete.-Bostjan46 21:44, 31. oktober 2010 (CET)
Pri Ortenburgih ne gre za koroške Ortenburžane, ampak gre za bavarske (v mestu Ortenburg na Bavarskem). Povezavo na "naše" Ortenburžane je naredil drugi uporabnik, pri čemer je prišlo do nesrečnega preoblikovanja stavka. Zato bom reaktiviral prvotni stavek.--Bostjan46 22:02, 31. oktober 2010 (CET)

Pogovor prenesel: -Bostjan46 22:13, 31. oktober 2010 (CET)[odgovori]

Ulrikov grb sem sedaj nadomestil z za silo izdelanim grbom koroških Spanheimov.--Bostjan46 14:30, 13. februar 2011 (CET)[odgovori]