Pogovor:Socialistična federativna republika Jugoslavija

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Grb SFRJ[uredi kodo]

Zelo lepa slika. Povej to svojemu prijatelju Roman. Nisem sicer strog, kot so, recimo na 3delavnica.com, edino kar se mi zdi 'ravno' je rob ognja iz plamenic. Drugače je pa lepo. In tudi velika slika je lepa.

Mu bom povedal, hvala. --romanm 23:19, 22 apr 2004 (CEST)

Kaj se je zgodilo s prejšnjim grbom na angleški strani. Naložil ga je menda Avala ali ne. Ali so ga 'skenslali' zaradi avtorskih pravic ali kaj? Malo sem bral glede avtorskih pravic - pa mislim, tako na hitro, da Avala ne misli nič slabega. Ali se mogoče, zaradi nevednosti, motim? Kako je to z državnimi simboli. Ali so v javni lasti ali niso? --XJam 23:12, 22 apr 2004 (CEST)

Avala žal ne razume koncepta avtorskih pravic in si jih tudi ne pusti razložiti. :-(. Pogledal sem nekaj slik, ki jih je poslal, pa so bile čisto vse sporne - od nekje jih je pač pobral in dal na Wikipedijo - kljub večkratnim opozorilom.
No, taisti Avala me je na angleški wikipediji označil za vandala. Svašta! --romanm 15:11, 2 maj 2004 (CEST)
Kakor razumem stanje z grbi, je takole: javno dostopen je blazon, torej opis grba z besedami (slovenski bi bil nekaj kot: Srebrn Triglav na ščitu, spodaj trije srebrni valovi, zgoraj tri šesterokrake zvezde). Pravi narisani grb, narejen po tem opisu, pa je avtorsko delo in se lahko razlikuje od risarja do risarja. Lahko se tudi motim, ampak tako to razumem. --romanm 23:19, 22 apr 2004 (CEST)
Ahah. Hvala za pojasnilo. Zanimivo glede Pogačnikovega grba je, na primer tudi to, da sem ga zasledil v priročniku za AutoCAD kot vektorski 2D objekt. Ne bi se sedaj spuščal v debate o primernosti in neprimernosti našega nacionalnega grba - ker ga nekateri smatrajo za polovičarskega in preenostavnega in to. No, sodeč po tisti skici za učenje AutoCAD-a je grb geometrijsko kar zahteven, čeprav se verjetno Marko tega ni zavedal, ko ga je ustvarjal. Vem tudi to, da je takrat ob natečaju leta 199? uradno zmagal predlog Celjana Vovka - pa so ga tako kot Avalo 'skenslali'. Kot zmagovalni grb se je glasil nekako takole Zlati trije trikotniki, prepleteni na ~1/3 med seboj.... Čudna so ta naša pota, ne. Nikoli ne bomo imeli, da bo za vse veljalo. Veljalo bi tudi postaviti republiške grbe nekdanje SFRJ - saj se še spomnimo kako je zgledal slovenski, ne. Lipa zelenela je.
Da, slovenski je na Slika:SR_Slovenia_coa.png. --romanm 00:21, 23 apr 2004 (CEST)
Ta je pa res svetovni!! Ali je bila tako široka bela obroba okoli rdeče peterokrake? Ja, pa je bila. Sem pogledal v Leksikon CZ. Tam je Triglav malo bolj strm, pa malce temnejše moder. Obroba okoli bele obrobe je tam rdeča - tukaj črna. Enkratno. Pa popravljam glede plamena na grbu SFRJ. Tudi v Leksikonu so precej ravne - tako, da je čista 10 tudi za grb SFRJ! Trak je v Leksikonu edinole moder. --XJam 00:36, 23 apr 2004 (CEST)
No, moram reči tudi, da sem ponosen na grb in ščit mesta Celja, ki sem ju naložil na angleško stran. Moja inačica Hermanovega/Ulrikovega ščita je sploh redkost na spletu - čeprav je dokaj poenostavljen. Zanima me tudi pravilna zunanja oblika slovenskih mestnih grbov. Če bi imel čas, bi se jih seveda lotil - ker spet ne vem kje se jih da dobiti za tukajšnjo rabo. Pa tudi mesta (tudi po svetu, če bi se dalo) bi rad nekako spravil v podobno obliko kot so sedaj države in že nekaj ptičev. --XJam 23:58, 22 apr 2004 (CEST)
Za Wikipedijo bi bilo najbolje, če bi se nekako zdilala z Željkom Heimerjem; ta na Slovenia: Municipal flags že ima (tudi) slovenske grbe. --romanm 00:21, 23 apr 2004 (CEST)

Republike SFRJ[uredi kodo]

Glede na težave, ki jih imamo trenutno glede socialističnih republik, bi veljalo razmisliti o posebnem članku o njih, saj so obstajale nekako od 1943 do 1991. Torej 2 leti manj kot 50 let. Pa tudi angleška inačica ima npr. članek o sovjetskih republikah - en:Republics of the Soviet Union. Lahko bi nas kdo obtožil neoinformbiroja, vendar tako je. Pa tudi Goli otok še stoji, tako da ni prepozno. O po krivem obsojenih seveda VSE dobro. Moti me tudi, da nekdo vztrajno popravlja angleški footer iz AP na AP Srbije. Saj se Kosovo in Vojvodina nista tako uradno imenovali. Seveda sta bili del Srbije, samo imenovali se nista tako. Povsod se lahko človek spotika. Ali maršal bio je nekada živ i zato spoštljivo, molim. Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo :o) - to moram, da kažem. Neprijatelj - vanjski i unutrašnji vreba sa svih strana. Ako bude trebalo, čemo i ... To o 193.2.136.41-evem (verjetno Heretik) UŽAS-u pa sem preveč resno vzel - ker me je nekdo popravil na angleški strani. Ima nas i lakovjernih ovde. Nisem pa mislil nič slabega - je pa res - UŽA Srbija je čisti akronim UŽAS. Saj nisem potem Angležem pojasnjeval možnega pomena tega akronima, ker sem v bistvu pozabil kaj pravzaprav »užas« natančno pomeni, da bi ga prevedel v angleščino. Ja, pa sem se spomnil, »užas« je »groza«, če se ne motim - torej »dismay« ali »horror«. Malo heca mora biti. Sem že nehal. --XJam 00:58, 23 apr 2004 (CEST)

Kategorizacija[uredi kodo]

Ali se naj vsaka jugoslovanska država kategorizija zase (torej Država SHS, Kraljevina SHS, SRFJ,...) ali vse vržemo v isti "koš"? LP, --Klemen Kocjancic 13:01, 23 sep 2004 (CEST)

Predlagam, da vse kategoriziramo kot Category:Jugoslavija, razen ZRJ, ki pa je tako ali tako že preusmeritev na SČG. --romanm (pogovor) 13:07, 23 sep 2004 (CEST)

Torej isti koš ;)! Hvala, --Klemen Kocjancic 13:12, 23 sep 2004 (CEST)

Zavod za nezaposlene[uredi kodo]

Za Zvezni zavod za nezaposlene prvič slišim. Google mi pri iskanju besedne zveze "zavod za nezaposlene" ne vrne kaj dosti, prav tako najdi.si, res pa se je internet razmahnil šele razpadu SFRJ. Kakšen vir bi bil dobrodošel ... --romanm (pogovor) 19:00, 7 september 2005 (CEST)