Pogovor:Sipe

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Telesne značilnosti

Za družino sip so značilni notranja lupina, velike oči ter deset lovk, med katerimi sta dve, namenjenimi pritrditvi na plen, daljši in pokriti s priseski.

Za sipe je značilna tudi sipina kost. Ta je zgrajena iz kalcijevega karbonata in je porozna. Sipa lahko s spreminjanjem razmerja med plinom in tekočino v kosti uravnava svojo plovnost in se, če želi, lahko tudi potopi. Vsaka vrsta sipe ima značilno velikost, obliko in teksturo kosti. Sipine kosti so se tradicionalno uporabljale kot kalup za ulivanje drobnega nakita. Danes pa jih bolj poznamo kot trd material za papige in druge ptice v kletkah; na njih si ostrijo kljun, služijo pa jim tudi kot vir kalcija.

Ker imajo sipe izredno sposobnost spreminjanja barve, jih včasih imenujemo tudi morski kameleon. Barva njihove kože se spreminja v hitrem vzorcu in jim omogoča sporazumevanje in kamuflažo. Poleg tega lahko sipe tudi vplivajo na polarizacijo svetlobe, kar je prav tako namenjeno signaliziranju drugim morskim živalim.

Tako kot za lignje in hobotnice je tudi za sipe značilno črnilo. To se je v preteklosti uporabljalo kot pomembno rjavkasto-črno barvilo, imenovano sepija. Danes so ga nadomestila umetna barvila. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:Matejjecar (pogovorprispevki).