Pogovor:Seznam kraških jam v Sloveniji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Seznam je "malo zastarel"... predlagam spremembo podatkov in vrstni red velikosti jamskih sistemov. Npr. jamski sistem Postojnske jame je dolžine: 20.570 m. i.t.d... tule je malo novejsi seznam, ceprav tudi ze potreben popravka: <href>http://www.mojaslovenija.si/uvod/facts_caves.html</href> Lander 15:06, 14. april. 2008 (CEST)

Prenovil sem številske podatke v seznamu, in sicer sem jih pobral z Geopedie, kjer sem šel od jame do jame. Pri tem sem opazil, da nekatere jame padejo na območje drugega naselja kot je navedeno v tabeli, pa jih za zdaj nisem spreminjal, saj je tu navedeno naselje dostikrat večje, pomembnejše, bolj znano. Prav tako so nekatere jame v tabeli navedene z ne najbolj pogostim imenom, veljalo bi razmisliti tudi o tovrstnih popravkih. Vrstnega reda jam nisem spreminjal, saj nikjer ni predpisan. Smiselno bi bilo tabelo predelati v razvrstljivo po različnih stolpcih, kar bom naredil, ko se naučim. Prav tako bi bilo na spisek smiselno dodati še ostale jame, o katerih obstajajo članki. Kevdrc 11:09, 18. april 2008 (CEST)
Mogoče lahko za vzorec daš tabelo iz članka Seznam rastlin po družinah, kjer lahko stolpce sortiraš. Glede pogostosti imena - mogoče bi bilo dobro poimenovati jame tako kot so imenovane v katastru jam (ali kako drugače), ostala imena pa so lahko v novem stolpcu sinonimi. Pod viri naj bo navedeno iz kje so vzeta poimenovanja. Če imaš možnost lahko dodaš še stolpec s koordinatami ali pa link na povezavo npr. najdi.si. --Pinky 14:20, 18. april 2008 (CEST)

Pinky, hvala za nasvete. Tehnično mi je tabelo uspelo predelati, ostalega se pa še nisem lotil. Kar se imen tiče bi bilo res najbolj enostavno pobrati kar "uradna" imena iz katastra jam, ne vem pa, če bi bilo najbolj optimalno (npr. Snežna jama na planini Arto je dejansko bolj znana kar kot Snežna jama). Stolpec s koordinatami bi lahko dodal, a v tem ne vidim pravega smisla - koordinate sama po sebi po moje ne pomenijo toliko, da bi sodile v takle pregled, pač pa sodijo v članke o posameznih jamah (kamor jih bom ob priliki tudi dodal). Skratka, pred vsebinskimi spremembami moram zadevo še malo prespati.Kevdrc 11:59, 30. april 2008 (CEST)

Če je samo ena Snežna jama, potem ni razloga za dolgo poimenovanje. Kar naredi krajšega. Tudi tabelo lahko razširiš s podatki - če bo tabela postala prevelika, zaradi preobilice podatkov, pa bi bilo potrebno razmisliti o drugačni organizaciji. --Pinky 09:39, 5. maj 2008 (CEST)
Snežnih jam je pri nas 23... Tudi zato sem sklenil vse jame poimenovati tako, kot jih imenuje kataster jam, kar je še najbolj uradna verzija imena. Edini podatek, ki jamo enolično določa, pa je njena katastrska številka, zato sem v tabelo dodal še to. Poskrbel sem tudi, da je v stolpcu "naselje" povsod navedeno tisto naselje, na območju katerega leži vhod (prejšnja varianta z najbolj znanim krajem v bližini sicer ni bila slaba, zdela pa se mi je nekoliko preveč poljubna). Kevdrc 17:57, 15. junij 2008 (CEST)