Pogovor:Seznam članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Na SAZU je narejen seznam po razredih za različne vede. Vsak razred ima tri kategorije - redni, izredni in dopisni član. Ali

  • naredimo en seznam za vse skupaj
  • naredimo seznam po razredih
  • naredimo ločen seznam za vrste članov?

Mnenja, prosim. Lahko tudi kaj urejate. --Tone 15:21, 25 maj 2005 (CEST)


Ali bo ta seznam zajema člane SAZU-ja (torej tudi tujce) ali samo Slovence (glej naslov)? Najbolje bi bilo, da se pobrišejo razdelitve na razrede in se ohranijo le imena Slovencev. LP; --Klemen Kocjančič 15:22, 25 maj 2005 (CEST)

Člani SAZU ja so seveda tudi tujci. Hirearhija pa je taka, da nekdo lahko napreduje iz statusa izrednega v rednega člana. Tudi dopisni lahko napredujejo, v primeru da so Slovenci. Sortiranje na redne in izredne bi lahko pomenilo za wikipediste veliko dela ob vsaki seji senata, sicer podatki ne bodo točni. Predlagam, da se člane razvrsti samo po razredih. Ostalo naj piše v datoteki posameznega člana (od kdaj do kdaj je bil izredni, od kdaj redni (status velja do smrti, pa tudi to pomeni vpisovanje datuma)). Že tako ali tako je treba vpisati ogromno pokojnih; jaz jih ne bi brisal sproti. Članstvo v SAZU je veliko odlikovanje (in če bo v članku o npr. skladatelju Primožu Ramovšu pisalo, da je bil član SAZU, bi ga bilo fino tam tudi videti); pišem naprej:

bivši (pokojni člani)[uredi kodo]

zato bi bilo morda dobro, če bi na strani članov naredili še razdelek Pokojni, ali pa preminuli člani. lp, --Ziga 15:47, 25 maj 2005 (CEST) imamo pa še častne člane (kar je bil npr. Josip Broz)

Klemen, ni tako neumno, če razredi ostanejo... sicer bo samo en ogromen seznam. --Ziga 15:54, 25 maj 2005 (CEST)

Šele ko sem končal urejati, sem videl tvoj komentar. Meni se to ne zdi potrebno, saj je v članku o vsakemu posamezniku napisano (naj bi bilo), kakšen član je bil. Seveda se pa lahko vse pobriše in začne od začetka, če te taka oblika moti. LP, --Klemen Kocjančič 16:30, 25 maj 2005 (CEST)

Pokojni člani (npr. Tito) imajo zraven imena znak †. --Tone 17:39, 21 oktober 2005 (CEST)

Ja, seznam mi deluje kot eno pokopališče. Kdo ve, kako se tu počutijo živi člani (ki večinoma niso tako mladi)... Ziga 12:15, 3 marec 2007 (CET)

Akademiki in SAZU[uredi kodo]

Kategoriji Slovenski akademiki in Člani SAZU se bosta v člankih križali (podvajali), razen če bomo pod prvo kategorijo vpisovali tiste slovenske akademike, ki niso člani SAZU, ampak člani kakšnih tujih akademij. Imaš kakšno mnenje? --Ziga 09:16, 28 januar 2006 (CET)

Aha, si ravnokar napisal v pogovoru. thx., --Ziga 09:18, 28 januar 2006 (CET)

To razdelitev sem storil zaradi tega, ker je bil seznam članov Slovenske akademije znanosti in umetnosti, kategoriziran pod Kategorija:Slovenski akademiki, ker je napačna trditev, saj so med člani tudi tuji akademiki. Tako da sem razbil in ima nova ktgr Člani SAZU več vnosov kot slovenski akademiki, prav zaradi teh tujih članov (zaenkrat). Glede slovenskih akademikov tujih akademij oa se jih vnaša dvojno: Kategorija:Akademiki po narodnosti in Kategorija:Akademiki po akademijah. Ne moremo trditi, da je bil Harald Sæverud slovenski akademik, ker je bil član SAZU. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 09:22, 28 januar 2006 (CET)