Pogovor:Rog (glasbilo)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Se opravičujem za tole večkratno vračanje, ampak funkcija očitno ne deluje prav.

Razlog za vračanja: Nekdo je prepisal prejšnji članek, potem pa je zadevo Bojan Ploj kar uredil in ni pogledal, kaj je bilo prej. Ko sem hotel vrniti na zanje urejanje od Dbc-bot + na konec skopirati besedilo anonimnega uporabnika:

Francoski rog je instrument, ki je zasnovan po principu zgodnjih lovskih rogov. Prvič se rog, kot glasbeni instrument pojavi v 16. stoletju, njegova pomanjkljivost pa se kaže predvsem v omejenosti na en register. V drugi polovici 18. stoletja Johann Werner tovrstno težavo reši s številnimi zamenljivimi cevmi, ki so omogočale različne uglasitve, kar pa ni bilo ravno praktično. Šele v 19. stoletju se pojavijo prvi ventili, ki so zamenjali nekatere cevi in tako omogočili instrumentu večji razpon. Kljub ventilski tehniki pa je rogistom visok register še vedno predstavljal težavo. To je odpravil Fritz Krupse, ki je leta 1898 zasnoval dvojni rog. Temu poseben ventil omogoča skoke med F in Bb uglasitvijo, s tem pa zagotavlja bolj jasen zgornji register.

, mi ne povrne na izbrano stran ampak kar nekam. F1, --Ziga 14:50, 15 februar 2007 (CET)

Funkcija deluje prav. Konec koncev je anonimen IP dodal besedilo, ki je copyvio, Bojan pa ga je v miru slogovno uredil. Sem vrnil na zadnje urejanje uporabnika Dbc-Bot. --Domen 18:48, 15 februar 2007 (CET)