Pogovor:Republika Srbska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pogovor:Republika srbska)
Jump to navigation Jump to search

Srbska[uredi kodo]

sl: Republika Srbska (RS) = Srbska

sh: Republika Srpska (RS) = Srpska


Velika začetnica v imenu[uredi kodo]

Pravilen zapis po Slovenskem pravopisu bi moral biti Republika srbska - 'srbska' je namreč pridevnik, izpeljan iz imena naroda (ti se pišejo malo začetnico, npr. 'slovenski', 'hrvaški' itd.), 'Republika srbska' pa je nenaselbinsko ime. Po veljavnem pravopisu se v takšnih imenih zapisuje velika začetnica le v prvi besedi, ne pa tudi v ostalih (npr. 'Črna gora' in NE 'Črna Gora'). Enako se kaže tudi v ustaljeni rabi v medijih in drugod. Pravilnejše poimenovanje bi celo bilo 'Srbska republika' (saj pridevniki stilno nezaznamovano sodijo le v levi prilastek), a ker gre za lastno ime politične tvorbe, to pač ne pride v poštev. Predlagam, da se v skladu z vsem napisanim naslov članka ustrezno spremeni. --JanosJ 21:45, 1. avgust 2008 (CEST)

Hm, ne razumem najbolj točno. Če je politična tvorba, zakaj potem spreminjati. Gotovo je pravilneje Srbska republika, če se že spreminja na malo, se lahko PMSM tudi pravilneje tako zapiše. --xJaM 23:49, 1. avgust 2008 (CEST)
S tem se jaz ne strinjam. Naj vas končnica "ska" ne zavede preveč. Srbska je ime tele zadeve, republika pa je politična ureditev. Saj drugače bi morali pisati tudi Kraljevina danska, Republika finska R. češka, R. slovaška ... --213.157.248.82 15:22, 6. avgust 2008 (CEST)
To je drugače. Finska, Danska, Češka itd. so lastna imena držav, Republika Finska, Republika Češka, Kraljevina Danska itd. pa uradna imena držav kot upravnih enot, ne pa nenaselbinska zemljepisna imena (torej politika proti geografiji). Pri Republiki srbski je pa rahlo drugače, saj 'srbska' tu ne more nastopati samostojno oz. ni "ime tele zadeve"; tako "neuradno" kot uradno ime te tvorbe je Republika srbska – to je torej tako nenaselbinsko ime kot lastno ime politične tvorbe na taistem območju. Ne morem na primer reči "Grem v Srbsko," – kvečjemu "v Srbijo", kar je pa že drugo območje –, temveč "Grem v Republiko srbsko." Drugače je seveda v primeru Republike Srbske krajine. Kot sem zapisal že zgoraj, neprvi elementi nenaselbinskih imen se pišejo z malo začetnico, v kolikor niso sami lastna imena (npr. Savdova Arabija). V bistvu lahko tole celotno debato zmanjšamo na vprašanje, ali je 'srbska' lahko lastno ime ali ne. Po mojem ne more biti. Bi lahko tole prosim komentiral še kakšen slovenist? --JanosJ 07:53, 7. avgust 2008 (CEST)
Politika proti geografiji?
Po tej logiki bi se v času Juge pisalo Republika hrvaška, po osamosvojitvi pa Republika Hrvaška? V čem je torej razlika med (nekdanjo, še ne državo!) republiko Hrvaško in sedanjo republiko Srbsko? Večinoma res nastopata besedi skupaj republika in Srbska, saj tako poudarimo da gre za ime (samostalnik) in se tako loči od pridevnika. Najti pa je mogoče tudi Srbska posebej, sploh v pogovornem jeziku.--213.157.248.82 09:38, 7. avgust 2008 (CEST)
Ne dobesedno politika proti geografiji. Gre za to, da je Hrvaška lastno ime države kot geografske enote oz. območja, Republika Hrvaška pa ime politične tvorbe na taistem območju. Besede Srbska v prvi rabi, namreč denotaciji geografskega območja, kljub iskanju nisem zasledil – nasprotno pa v tej vlogi nastopajo imena držav, ki si jih navedel, tj. Hrvaška, Danska, Češka itd. Po moji interpretaciji pri poimenovanju Republika srbska tako ne gre za samostalniško besedno zvezo, temveč za besedno zvezo samostalnika in pridevnika v desnem prilastku – ne poznam pa srbskega pravopisa, da bi se vtikal v pravilnost tega, niti to tu ni na mestu. Lahko pa navedeš verodostojen vir, ki izkazuje takšno rabo, in bom z veseljem sprejel to novo znanje. Pogovorni jezik pa tak vir žal ni. --JanosJ 14:44, 7. avgust 2008 (CEST)
Viri:
  • na angleški wikipediji piše "Republika Srpska, also Srpska" in to že zelo dolgo časa. Očitno napisano s strani domačina.
  • podobno je na srbski wikipediji, kjer obstaja celo samostojno geslo Srpska, ki se potem (logično, saj gre za sinonim) preusmeri na R. Srbsko
  • obstaja stran srpska online [1]
Res pa ni tako enostavno najti tega, ker večina zadetkov res vsebuje zraven republiko.--213.157.248.82 20:34, 7. avgust 2008 (CEST)
Govorimo o pojavljanju tega imena v slovenskem jeziku in govornem okolju. S takšnim navajanjem virov bi lahko potemtakem utemeljeval, da se ZDA pravilno zapišejo z veliko začetnico pri vsaki besedi, saj se United States of America napiše tako v izvirnem jeziku, prav tako bi pa lahko trdil, da je uradno ime te države samo Združene Države, ker se pogosto namesto polnega imena uporablja United States. A lahko prosim dobim mnenje še kakšnega slovenista? --JanosJ 21:16, 7. avgust 2008 (CEST)
Iz virov sledi, da je tudi Srbska lahko samostojno ime te entitete in torej po mojem mnenju ne gre za pridevnik temveč za samostalnik. Oziroma (ne)gre za pridevnik v enaki meri kot pri Finska, Danska, Hrvaška... --213.157.248.82 22:08, 7. avgust 2008 (CEST)
Pod razdelkom Name je na angleški wikipediji navedeno, da je srbska pridevnik, ki ga lahko po srbskih pravil tvorjenja imen za države razumemo tudi kot samostalnik, pa tudi to, da je neposreden prevod v Serb Republic sporen, saj tam živijo tudi Hrvatje in muslimani. Manjka primarni vir, kar naslov internetne strani mimogrede ne more biti. Kolikor vem, območje, imenovano Srbska, ne obstaja in pred uvedbo politične tvorbe Republika srbska niti ni bilo podlage za obstoj takšnega imena, sploh ker je območje razdeljeno na dva med seboj precej oddaljena dela. V kolikor je ime prešlo v rabo naknadno, je potrebno to rabo dokazati s primarnimi viri. --JanosJ 07:54, 8. avgust 2008 (CEST)
Pod razdelkom Name je navedeno tudi, da je v resnici edina razlika, da gre pri drugih državah za že "long existed" tj. (dolgo obstajajoča) uveljavljena imena, sicer pa so imena tvorjena povsem enako kot pri Srbski. Tudi uradni prevod v angleščino je Republic of Srpska in ne (pridevniško) Serbian republic. --84.255.205.11 00:48, 14. avgust 2008 (CEST)
Ko se bo Primorska osamosvojila, bo torej Republika primorska. Enako bomo lahko dobili tudi Republiko gorenjsko, Republiko štajersko, ... Smešno! --89.212.206.149 13:44, 31. oktober 2010 (CET)

Viri, našteti na Wikipedija:Zapisovanje tujih zemljepisnih imen, navajajo priporočljivo rabo "Republika Srbska": [2]. —Upwinxp 15:04, 29. junij 2020 (CEST)

Prestavil glede na omenjeno. —Upwinxp 08:40, 1. julij 2020 (CEST)