Pogovor:Računalniško podprto načrtovanje

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Načrtovanje/konstruiranje[uredi kodo]

Kolikor je meni znano je načrtovanje le ena od štirih 'faz' konstruiranja, tako da je PMSM konstruiranje širši pojem od načrtovanja. Angleški izraz design tudi najbolj splošno pomeni konstruiranje. Sicer pa se pač lahko pohvalim, da imam diplomo s tega področja, in lahko tudi rečem, da je to področje (konstruiranje) pri nas zelo slabo pokrito teoretično (in seveda tudi od tod prakticirano). Ja, 'znamenite' faze procesa konstruiranja (projektiranja) so:

  1. načrtovanje
  2. koncipiranje
  3. snovanje
  4. razdelava

in CAD se načeloma (venomer (lahko)) uporablja v vseh fazah. Sicer pa je res, da se največ CAD uporablja v 3. in 4. fazi. V 1. pridejo danes najbolj do izraza metode končnih elementov (s pomočjo računalnika) (FEM, FAS), ipd. --xJaM 22:46, 12 jan. 2005 (CET)

Strinjam se (načrtovanje : konstruiranje); menim pa, da sta RPN in PPK bolj ali manj uporabljana kot sopomenki. Preusmeritev sem pa tako ali tako naredil. --AndrejJ 23:10, 12 jan. 2005 (CET)

Razumem, da se strinjaš, ne razumem pa tvojega argumenta. Si naredil preusmeritev, ja, članek pa se nahaja na (dvomljivem) naslovu. Če bo ostal, bi bilo dobro, da se tudi v članku navede izraz »računalniško podprto konstruiranje«. Kaj si mislil z RPN in PPK? Kaj naj bi ti dve kratici pomenili v tem sotvarju? --xJaM 23:17, 12 jan. 2005 (CET)

PPN = Računalniško podprto načrtovanje, RPK = ~ konstruiranje. --AndrejJ 23:30, 12 jan. 2005 (CET)

Uaa. Zdaj je že bolje! :-) Nisem si prišel gor kaj bi RPN pomenilo. Mislil sem na Reverse Polish Notation in to - butec jaz.. --xJaM 23:32, 12 jan. 2005 (CET)

Eh, to je PUK (pretirana uporaba kratic).... --AndrejJ 23:39, 12 jan. 2005 (CET)

Zakaj pa se za CAD ne bi uporabil Računalniško podprto oblikovanje saj so CAD programi namenjeni za podajanje oblike. Pa tudi izraz design lahko pomeni dajanje oblike predmetu z upoštevanjem skladnosti med funkcionalnostjo, estetiko in tehnološkim procesom, (industrijsko) oblikovanje. V strojništvu je res CAD povezan z RPK, ampak CAD programi so lahko namenjeni tudi drugim strokam. Lp --Rafael 23:52, 12 jan. 2005 (CET)

Lahko. Kolikor pa je meni znano CAD največkrat pri nas imenujejo RPK. Pa tudi zelo tanka črta je med konstruiranjem in oblikovanjem, čeprav oblikovalci zanemarjajo konstruiranje in morda tudi obratno. V tehniki je design zgolj »konstruiranje«. Ali se ta izraz res uporablja tudi namesto oblikovanja v drugih strokah? Ali ne pridejo npr. do izraza še izrazi modelling, forming, shaping, ali kaj podobnega. Ali morda obstaja še kakšna druga kratica za druge stroke? --xJaM 00:02, 13 jan. 2005 (CET)
Sicer še natančnejši angleški izraz (za konstruiranje) je engineering design, dvomim pa da ga sploh kdo uporablja. Kako so sploh nastali ti programi? Zgolj za upodabljanje oblik ali za natančno risanje? PMSM so imeli že od vsega začetka 'vektorski' način risanja, torej natančno risanje, ne le skiciranje ali kakorkoli. Kaj to pravzaprav pomeni podajanje oblike? Uf, težka debata..
AutoCAD je imel, kolikor se spomnem, možnost nekakšnega prostega risanja s 'polyline-i', pa tudi drugi CAD programi ne vem če jih imajo, razen seveda prostorskih krivulj (spline-ov, zlepkov) - z njimi je pa menda težko kaj resnega narisati, če je to že namen. Bom še malo pogledal definicije in zgodovine naokoli, ker je zanimivo vprašanje. Na strojni fakulteti so učili poimenovati CAD konstruiranje. Kako rečejo CAD na arhitekturi ali drugod ne vem. Težko bomo danes našli projektanta, ki bo delal skice v 3D. Večinoma razdelajo probleme (kar v glavi) in največ le še rišejo, alias modelirajo - tako ali drugače. --xJaM 00:08, 13 jan. 2005 (CET)

Po mojem je če CAD le orodje v sistemu RPK. Saj obstajajo tudi pojmi CAE (Computer-aided engineering), CIM (Computer integrated manufacturing), včasih tudi EDA (Electronic design automation - v elektrotehniki). Mogoče bi bilo za take skovanke najbolje uporabiti originalno (angleško) ime.