Pogovor:Ponirki

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Razdelitev

PMSM bi se bilo dobro držati praktične angleške metode pri (ne)členitvi redov z eno samo družino, tj. da sta res in družina v takšnih primerih združena. --romanm 09:23, 14 apr 2004 (CEST)

Lahko, seveda. Še vedno je možno to narediti, ker družine še niso na široko opisane. Moram tudi še pogledati kakšno dodatno literaturo, da bom vedel še natančneje kako je s tem. Načeloma pa to ni pravilno in angleška metoda včasih ni dosledna. Še posebej pri imenovanju - enkrat uporabljajo kar znanstvena latinska imena, drugič pa angleška. Zapisal sem slovenska imena, kjer se je to dalo in zraven še latinska (tako ima tudi npr. nemška inačica). Prav gotovo pa obstajajo slovenska imena za vse redove in verjetno tudi za družine, ki ne živijo pri nas - samo poiskati jih je potrebno. Hvala za opozorilo. Držal sem se naslednjega pravila - brez izjem:

  • ponirki - red
  • ponirek - družina (v tem primeru edina) - v angleški inačici združeno.

Združevanje mogoče tudi prinese malo več zmede na začetku - vendar se bo pač potrebno navaditi. Verjetno je tako tudi pri drugih živalih, ne samo pri ptičih. In kakor rečeno, bom dobro premislil.

Aja, še naslednje. Če združimo, bo red ponirkov prišel kar v družino ponirkov (ponirek) - tako je v angleški inačici - ednina. Kar sem našel različno sta red in družina sov. Na angleški inačici je red imenovan sove, družina pa menda tipična sova. Lahko, da je še kakšna razlika. Delitev ujed je tudi zelo zahtevna - pa verjetno pevcev tudi.

Pa še naslednje. Ali ohranimo stran red ponirkov in jo samo preusmerimo, ali se je docela znebimo? Enako z drugimi podobnimi primeri. Jaz bi jih ohranil. -- XJam 11:29, 14 apr 2004 (CEST)