Pogovor:Periodni sistem elementov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
40% pie chart.svg
Po številu znakov je to članek.


Terminologija[uredi kodo]

Trenutno prevajam info-škatle in uvode iz angleških člankov o kemijskih elementih v slovenščino; zaenkrat od vodika do radona. Zelo bi bil vesel, če bi se oglasil kak kemik in mi povedal, kje ga lomim z izrazi? - ker zagotovo kje ga (nekatere izraze, kot je nemško srebro, kar sproti izumljam in grem stavit, da kemiki "german silver" rečejo kako drugače). Tega tempa 1-2 elementa na dan se mislim držati tudi v prihodnje, tako da je vsak popravek toliko bolj dobrodošel kot je hiter. Če se kje motim sistematično, lahko čez poženemo robota in bo stvar popravil. --romanm (pogovor) 23:12, 8 sep 2004 (CEST)

Lantanidi in aktinidi[uredi kodo]

Angleži v Periodic table in Francozi v Tableau périodique des éléments elementov lutecij in lavrencij nimajo med lantanoidi in aktinoidi, mi in Nemci v Periodensystem ju imamo. Se nekdo od nas moti ali je nemško-slovenska standardna sistematizacija drugačna od anglo-francoske? --romanm (pogovor) 22:35, 26 sep 2004 (CEST)

Zdaj jih imajo vsi. --Eleassar pogovor 17:51, 16 oktober 2006 (CEST)