Pogovor:Oton Župančič

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
WikiProjekt Slovenska mladinska književnost  
Ta članek je v delokrogu projekta WikiProjekt Slovenska mladinska književnost, sodelovalnega prizadevanja za izboljšanje pokritosti člankov Slovenska mladinska književnost v Wikipediji. Če želite sodelovati, obiščite projektno stran, kjer se lahko pridružite razpravi in si ogledate seznam odprtih opravil.
 

Oton Župamčič je bil 8 let mestni arhivar, domači učitelj, prevajalec, dramatur, v gimnaziji je bil vključen v dijaški krožek. Tam je spoznal Cankarja in Peteja. je zelo znan

ŽIVLJENJE: Oton Župančič je bil slovenski pesnik, dramatik, prevajalec, literarni kritik in esejist. Bil je tudi eden izmed predstavnikov slovenske moderne. Rodil se je 23. januarja 1878 na Vinici ob Kolpi v premožni družini. Osnovno šolo je obiskoval v Dragatušu in v Novem mestu, kjer je opravil tudi prve tri razrede gimnazije. Gimnazijski študij je nadaljeval v Ljubljani, od leta 1891 do 1896. Od leta 1894 dalje je pesmi večinoma objavljal v katoliškem tisku Dom in svet. V zadnjem letniku gimnazije pa so jih začeli objavljati tudi v tedanji osrednji slovenski leposlovni reviji Ljubljanski Zvon. Po maturi je odšel na Dunaj študirati zgodovino in zemljepis, a ni nikoli diplomiral. Dunaj mu je razširil obzorja. Na začetku 20. st. je veliko časa preživel po svetu, zlasti v Parizu, kar je vplivalo na njegovo ustvarjanje. Med obema vojnama je opravljal službo dramaturga. Umrl je v Ljubljani leta 1949. Pomemben je, ker je v slovensko poezijo uvedel svobodni verz in svobodni ritem.

DELA: Čaša Opojnosti, Čez plan, Samogovori, V zarje Vidove, Zimzelen pod snegom, tragedija Veronika Deseniška

Bil je tudi odličen prevejalec, predvsem Shakespeara. Spesnil je veliko pesmic za otroke, je »oče« cicibana.