Pogovor:Onanija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Onanija.
Stran ni namenjena splošnim pogovorom o temi članka.

Pravila za članke

Predlagam, da uporabiš predlogo biblverz za povezavo na ustrezni svetopisemski odlomek - takole: 1Mz 38,6-10.

Iz Bibilje pravzaprav je čisto jasno, za kaj gre pri Onanu - za coitus interruptus (in ne za masturbacijo). Onanov greh je bil za Jude to, da Onan ni hotel imeti potomcev, ki bi bili pravno gledano otroci njegovega starejšega brata. Pozneje so v katoliški Cerkvi Onanov greh posplošili na vsako izlivanje semena "po tleh", torej tudi na masturbacijo.

Predlagam tudi, da dodaš več tujejezičnih povezav, odloči se samo, ali ti gre v prvi vrsti za samozadovoljevanje (en:masturbation) ali za Onana (en:Onan). LP, Marino 20:17, 29 april 2007 (CEST)

Glede tega, kaj je znano in kaj ne, se raje nisem opredeljeval. Sem pa opazil, da je na angleški Wikipediji zadeva bolj opredeljena. Toda v viru, ki ga navajam, je formulacija taka, kot je zapisano. Sumim, da je pri tej zadevi, tako kot je to pogosto pri bibličnih zgodbah, precej razprave in nejasnosti. Predlagam, da nekdo pač doda, če ima kakšen zanesljivi vir o tem. Tudi sicer je, kolikor mi je znano, onanija v slovenščini bolj uporabljena v smislu masturbacije. Se strinjam tudi s tujejezičnimi povezavami, toda bil sem v dilemi. Samo v francoščini sem našel posebej opredeljen pojem, zato je link pač na to. Se mi zdi, da niti povezava na Onana niti povezava na masturbacijo nista povsem enakovredna, zato raje nisem dodal. Marino, če si bolj opredeljen do tega, predlagam, da dodaš po občutku. Nisem eden tistih, ki bi brezglavo vreščali, če nekod besedilo popravi ali kaj doda. Lp. --Odisej 23:28, 29 april 2007 (CEST)