Pogovor:Obtožbe o genocidu v Donbasu

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Prevod[uredi kodo]

Prestavljeno iz uporabniškega pogovora.

Včeraj si razveljavil dve moji redakciji [1] [2] s komentarjem "če ne znaš rusko ne prevajaj iz angleščine. v originalu ni govora ne o civilistih, ne o prebivalcih temveč ljudeh v Donbasu: "Послушайте, но люди на Донбассе это не бродячие собаки. От 13 до 14 тысяч человек убили за эти годы" - "Poslušajte, toda ljudje v Donbasu niso potepuški psi. V preteklih letih je bilo ubitih od 13 do 14 tisoč ljudi."".

Lahko razložiš kje točno v viru na katerega se ta poved nanaša, si našel to besedilo - ker jaz ga ne? V viru je članek TASS, ki so ga sami spisali v angleščini: "Now listen to this: the Donbass people are NOT stray dogs! Yet, 13,000-14,000 of them have been killed there over years. More than 500 children have been killed or crippled," Putin said." v katerem je nedvoumno napisano, da govori o prebivalcih Donbasa (the Donbas people) in torej ne o celotnem številu ljudi, ki so bili ubiti v vojni. Ne razumem kako se lahko pri razveljavitvah sklicuješ na vsebino, ki je ni v viru. Poleg tega - v viru na začetku jasno piše "Up to 14,000 civilians in the Donetsk and Lugansk republics have been killed since 2014, Russian President Vladimir Putin said on Saturday." in ne, da gre tudi za vojaške žrtve - njegovo izjavo je tako prevedla ruska tiskovna agencija (pod nadzorom vlade).

Kaj točno naj bi pomenilo "če ne znaš rusko ne prevajaj iz angleščine"? Je to kako pravilo?

Te iste teorije o "14.000 civilistih" pa drugače lahko preberemo tudi v včerajšnjem poročilu varnostnega sveta ZN, kjer jih je spet širil ruski predstavnik. "Adding that 14,000 people in Donbas became victims of the neo-Nazi regime installed in 2014 in Kyiv, he insisted that this was the main reason for the start of the special military operation." - jasno pove, da je glavni Putinov vzrok za sprožitev invazije ta famozna teorija. 97E (pogovor) 11:10, 24. februar 2024 (CET)[odgovori]

Kadar se le da se prevaja neposredno, v tem primeru iz ruščine v slovenščino in ne prek angleščine. To lahko vodi do spremenjenega pomena izjave. Izjava v originalu nikjer ne omeni "civilistov" (kot je napačno prevedeno v angleščino) ali "prebivalcev Donbasa" (kot si napačno povzel v svojem urejanju) temveč pravi:
rusko: "Послушайте, но люди в Донбассе - это не бродячие собаки. От 13 до 14 тыс. человек убили за это время, за эти годы! Более 500 детей убиты или искалечены", - констатировал Путин. (https://tass.ru/politika/13978183)
slovensko: "Poslušajte, vendar ljudje v Donbasu niso potepuški psi. V tem času, v teh letih je bilo ubitih od 13 do 14 tisoč ljudi! Več kot 500 otrok je bilo ubitih ali pohabljenih."
Ruski izraz za civilista je poleg tujke še гражданское лицо (graždánskoje licó), гражданский человек (graždánskij čelovék), гражданский (graždánskij), штатский (štátskij), мирный житель (mírnyj žítelʹ), мирная жительница (mírnaja žítelnica).
Izjave v nobenega izmed omenjenih člankov nisem dodal in menim, da v članek o vojni v Donbasu sploh ne sodi. Izjava je bila v številnih medijih iztrgana iz konteksta (transkript celotnega pogovora) oz. postavljena v kontekst domnevno lažnih obtožb, ker ne loči civilnih od vojaških žrtev. lp, --Miha 11:56, 24. februar 2024 (CET)[odgovori]
V svojem urejanju sem vir povzel točno tako kot piše v citiranem članku TASSa. V wiki članku ne morem napisati nekaj kar piše v nekem drugem viru, ki ni citiran. Če so oni morda izjavo prevedli drugače kot naj bi bila mišljena, to ni moja odgovornost - angleška verzija istega članka bi morala podati iste informacije. Sicer glede na trditve iz VS ZN iz linka zgoraj, jaz osebno menim, da so napisali točno to kar je mislil - vendar dopuščam možnost da je napaka v članku. Glede na to, da je očitno ta izjava problematična, jo bom v članku o vojni zamenjal z nedvoumno trditvijo včerajšnjega poročila VS ZN, kjer je ruski predstavnik navajal lažno število mrtvih civilistov kot direkten povod za sprožitev nove invazije - to doda pomembno informacijo kako so število žrtev zlorabili za upravičevanje nadaljne agresije in bralcu poda uporabno informacijo s katero se prepogosto srečujemo v sklopu ruskih lažnih informacij o žrtvah ter obtožbah o genocidu za katerega nimajo dokazov. -- 97E (pogovor) 13:16, 24. februar 2024 (CET)[odgovori]