Pogovor:Narekovaj

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Nastanek oblik[uredi kodo]

Se mi zdi, da „ABC“ in »ABC« izhajata iz skupne osnove, ki je najbolj vidna, če serifne črke povečaš:

„ABC“

Tiste vejice spodaj in zgoraj so potem potovale proti sredini in postale vodoravno simetrične, pa smo dobili tole:

»ABC«

To sem nekoč slišal od sodelavca in se mi je vse razodelo. --romanm (pogovor) 00:09, 16 feb. 2005 (CET)

Zanimivo. To bi lahko nekako vnesli v članek. Kaj so pa potem npr. Rusi naredili, da so jih obrnili? Morda so pred 6.,7.,8. stoletjem brali od desne proti levi, pa so pozabili na to. :-) --xJaM 00:26, 16 feb. 2005 (CET)

Računalniški narekovaji[uredi kodo]

V računalništvu (če odmislimo TeX ali kake programe za stavljenje) so najbolj običajni "dvojni zgornji" narekovaji, ki jih Beseda prednastavljeno pretvori v »dvojne srednje«. --AndrejJ 21:48, 17 feb. 2005 (CET)

SP 2001[uredi kodo]

SP2001 v paragrafu 461 pozna dvojni srednji narekovaj (» «), enojni srednji (› ‹), dvojni spodaj-zgoraj („ “), enojni spodaj-zgoraj (‚ ‘) ali dvojni zgornji (" "). Naprej omenja, da se lahko uporablja tudi narekovalni pomišljaj ali pa tudi le ležeči tisk. In svetuje, da pri gnezdenju narekovajev te znotraj pišemo drugače. Le pri pisanju z roko predpisuje dvojni narekovaj spodaj-zgoraj.

V Pravilih sami uporabljajo dvojni srednji narekovaj. Pri teh stvareh je pravzaprav enotnost po vsej Wikipediji pomembnejša od tega, kateri narekovaj se izbere. --Irbis 22:19, 17 feb. 2005 (CET)

Ta del se mi je zdel tako zanimiv, da sem ga skopiral sem... Da, da v pogovorih se najde marsikaj zanimivega. --Igor 10:53, 18 feb. 2005 (CET)