Pogovor:Muca Copatarica

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
WikiProjekt Slovenska mladinska književnost  
Ta članek je v delokrogu projekta WikiProjekt Slovenska mladinska književnost, sodelovalnega prizadevanja za izboljšanje pokritosti člankov Slovenska mladinska književnost v Wikipediji. Če želite sodelovati, obiščite projektno stran, kjer se lahko pridružite razpravi in si ogledate seznam odprtih opravil.
 

Muca Copatarica je naslovni lik v pravljici Muca Copatarica, delo Ele Peroci.

Ela Peroci se je rodila 11. februarja leta 1922 v Rogaški Slatini. Po končani gimnaziji in učiteljišču v Ljubljani, se je zaposlila kot učiteljica. Ta poklic je kmalu pustila in se raje posvetila novinarskemu. Sprva je delala v uredništvih revij Pionir in Ciciban, potem pa je do upokojitve, leta 1978, delala za mladinske in izobraževalne oddaje na Radiu Slovenija. Umrla je v 80. letu starosti, leta 2001, v Ljubljani.

Znana je bila predvsem kot mladinska pisateljica. Njena prva objavljena pravljica je bila Moj dežnik je lahko balon, ki so ji kmalu sledile še druge: Muca copatarica, Majhno kot mezinec, Za lahko noč, Na oni strani srebrne črte, Siva miš ti loviš!, Ptičke so odletele,... Njena dela so vzbudila zanimanje tudi zunaj slovenskih meja, bila pa so prevedena tudi v večino evropskih jezikov.