Pogovor:Mont Blanc

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Tega pa je bistvveno premalo. Radirat.--Janez Novak 19:44, 2 januar 2006 (CET)

Sicer Mont Blanc ni najvišja gora Evrope... --Ferdi 19:47, 2 januar 2006 (CET)

Ferdi, dobro da sem sedel ko sem prećital tvojo opombo. Vir in kaj je najvišja gora prosim. Domnevam da nekaj na vzhodu. Marsikaj so nas ućili napačnega (pa ne da je Zemlja ravna, ...).Vnaprej hvala za pojasnilo. --Janez Novak 19:56, 2 januar 2006 (CET)

Mont Blanc ~4807 metrov nadmorske višine; Elbrus ~5633 metrov nadmorske višine; vir...?

Hja, stvar je takšna. Ker meje Evrope niso natančno določene, obstajajo dileme o tem, ali Kavkaz sodi v geografsko Evropo ali ne. Po danes prevladujočih razlagah vanjo sodi in posledično je tudi Elbrus, ki se nahaja v zahodnem Kavkazu, gora Evrope. S svojimi 5633 metri pač najvišja. Vse pa je, kot rečeno, stvar interpretacije. PS: če smo malce bolj pragmatični, imajo pri tem prste vmes francoski imperatorji, ki se sodijo kot glavo in troedino bistvo Evrope, zaradi česar ne dopuščajo, da njen geografski vrh ne bi pripadal njim, pač pa nekemu zabačenemu predkavkazju :) . | Tcie 20:12, 2 januar 2006 (CET)

Ja ta zgodba spada spada tja kjer je razlaga o tem zakaj je Eropa na zgornji strani svetovnih zemljevidov, uakaj so taka razmerja na zemljevidih (Evropa sorazmerno prevelika) , ...

Se mi je zdelo da je Mont Blanc izgubil prvenstvo. Pa ne glede na to ali Elbrus upoštevamo ali ne - članek se naj radira. Pa škoda zanimive diskusije. --Janez Novak 20:39, 2 januar 2006 (CET)

Tokrat je Klemen našel zelo lepo definicijo (najvišja gora Zahodne Erope). Nja članek, ki je sicer nanoškrbina ostane. Bom pogledal če je kaj fort v Zbirki. --Janez Novak 20:55, 2 januar 2006 (CET)


Pa še nekaj. Na strani v Zbirki kjer so slike pogorja (navedena je na strani) ni v niti enem jeziku (uključno z francoščino) naveden (Mont Blanc namreč) kot najvišja gora Evrope ampak povsod kot najvišja gora Alp. Lepo smo razčistili! --Janez Novak 21:04, 2 januar 2006 (CET)