Pogovor:Merkur

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pogovor:Merkur (razločitev))
Jump to navigation Jump to search
Bivši izbrani članek Članek je bivši izbrani članek. Na razpolago sta prvotna stran nominacije (za starejše članke glej arhiv predlogov) in razlog, zakaj je članek izgubil oznako.
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
100% pie chart.svg
Po številu znakov je to dolg članek.
Cscr-featured.svg
Po kriteriju kakovosti je bil članek označen kot izbrani.


[uredi kodo]

Jaz tega znaka »☿« v Win2000 ne vidim. Včasih so obstajali lepi znaki za planete v TeXu. Tukaj verjetno ne, ker so nabori črk vnaprej določeni. Lahko si pomagamo edino pri Soncu z - to pa je menda znak za operacijo, ne za Sonce - čeprav enako izgledata. --XJam 10:24, 1 apr 2004 (CEST)

Hecno. V Mozilli za Linux in za Windows 2000 se ☿ vidi, v MSIE pa ne. --romanm 13:23, 1 apr 2004 (CEST)

To, da MSIE nepopolno prikazuje UTF-8 znake sem tudi sam pred časom opazil. Predlagam, da se na članku UTF-8 izpiše cela tabela znakov in se označi, katere znake se (zaenkrat še) ne vidi na MSIE. Kako pa se s tem borijo na ostalih Wikipedijah? Mislim, da se je o tem najbolj poučen Primož Peterlin, zato bi ga prosil za kakšen komentar na to temo. --Igor 13:54, 1 apr 2004 (CEST)

Naslov članka[uredi kodo]

Zakaj planeti niso osnovni članki - brez (planet), saj so najpogostejši pojmi, razen morda Venera? --AndrejJ 22:45, 7 jun. 2005 (CEST)

Glede da so bili planeti poimenovani po osebah, ki so že prej nosila ta imena (planeti so tako drugotni pomen), se mi zdi zdajšni pristop boljši. LP, --Klemen Kocjančič 22:51, 7 jun. 2005 (CEST)

Ne strinjam se. Če je pomen pogostejši (bolj poznan), kar je sicer precej diskutabilno, potem si zasluži osnovni članek (primerjaj Krka). --AndrejJ 23:00, 7 jun. 2005 (CEST)
Jaz sem že utrujen od razpravljanja kar je 'pravilneje' - Slovene ali Slovenian - zato le to, da planeti glede poimanovanja niso kaj posebnega, čeprav ima morda Andrej prav. Kaj vem, ko sem tvoril članke, sem se tudi zgledoval po drugih WP, še posebej pa po en:. »Merkur« je morda pri nas še bolj razširjen izraz za trgovsko podjetje. --xJaM 16:37, 8 jun. 2005 (CEST)
Strinjam se s Klemnom in XJaMom. Planet pri nas definitivno ni prva stvar, ki pride človeku na misel ob besedi Merkur. Poleg tega tudi ni prvotni pomen besede, zato sem za vrnitev na Merkur (planet). --Eleassar pogovor 12:45, 22 marec 2007 (CET)

Članek naj ostane kar lepo tu, saj članka o Merkurju še nimamo, slog pa je poenoten na Jupiter, Mars, Venera,...Torej , ne komplicirat! Če so si pri Merkurju zbrali tako ime mu mi pač ne bomo dajali prednosti. lp, --Miha 20:18, 22 marec 2007 (CET)

No, ta poenoteni slog je pristranski. Prvi pomen je ime boga in ne planeta. Če pa članka še nimamo, ga bomo naredili (razločitev). --Eleassar pogovor 20:21, 22 marec 2007 (CET)
Prvotni pomen je že mogoče ime boga, najbolj pogost pomen pa je ime planeta (če si v Sloveniji odmislimo Merkur (podjetje)). --Andrejj 15:48, 26 marec 2007 (CEST)

Vsekakor moramo biti internacionalni. Pri nas je pač tako, da se jezik ravno pokriva z državo, pri Nemcih, Angležih (...) pa ni tako. PMM pa Merkur ni multinacionalka. lp, --Miha 16:11, 26 marec 2007 (CEST)