Pogovor:Maks Fabiani

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Hitler in Fabiani[uredi kodo]

Zgodba o Hitlerju in Fabianiju je najverjetneje izmišljija. Gl. B. Hamann, Hitlers Wien. --IP 213 15:20, 4 julij 2006 (CEST)

Ne vem zakaj bi potem leta 1944 fabiani grozil da bo poklical hitlerja.Zgodilo se je namreč tole: nemška vojska je hotela zažgati štanjelski grad in to je fabianija kot štanjelskega župana in arhitekta razburilo in da bi preprečil to dejanje je poveljajočemu oficirju zagrozil da bo poklical Adolfa Hitlerja,ki ga pozna osebno še iz časa dvojne monarhije. (Ipos 15:11, 4 julij 2006 (CEST))

Pa se je to res zgodilo? Ali pa je to še ena legenda? Sicer pa se mi ne zdi logično, da bi kdorkoli pričakoval pomoč od človeka, ki ga je nekaj desetletji prej pognal čez prag. Kot sem zapisal (po Hamann): najbolj temeljite raziskave Hitlerjevega življenja na Dunaju niso odkrile niti sledu o takšni epizodi, zato je najverjetneje izmišljena. --IP 213 15:20, 4 julij 2006 (CEST)

Pa še tole kako je lahko leta 1966 fabiani dal izjavo če je bil takrat že 4 leta pod rušo.(Ipos)

Objavljen star intervju? Sem pa natančneje napisal v geslu, da ne bo dvoma. Sicer pa še enkrat: gl. Hamann... --IP 213 15:26, 4 julij 2006 (CEST)

Ne vem zakaj bi je Fabiani rekel da je pri njem delal Hitler,verjetno tega ne bi rekel tja v tri dni,torej mora biti nekaj osnove na tem.To o dogodku leta 1944 sem pa prebral v Večeru,kjer je bil obširen članek O Fabianiju.Žal ne moren preveriti v arhivu ker nimam monete.Ipos 15:45, 4 julij 2006 (CEST)

No ja. Fabiani ne bi bil prvi v zgodovini, ki bi si kaj izmislil ali narobe zapomnil. Vsekakor je nenavadno, da ni dokumentov, ki bi potrjevali Hitlerjevo vajeništvo pri njem. Take stvari se običajno ohranijo ali pa vsaj pustijo posredne sledove. Iskali so mnogi, pa niso našli, tako da skoraj ne dvomim, da zgodba ni resnična. Seveda pa je mogoče, da sta se Fabiani in Hitler spoznala kje drugje, čeprav se mi tudi to ne zdi zelo verjetno. Prvi je bil spoštovan arhitekt, drugi pa je takrat živel na samem robu družbe, kot priložnostni delavec in celo brezdomec. --IP 213 17:28, 4 julij 2006 (CEST)

Štanjel[uredi kodo]

Poznam zgodbo, ali legendo, če hočete. Neglede na navedke se za kmečko pamet pojavlja par dejstev:
  • Štanjel so hoteli porušiti, Fabiani pa tega ni želel, jasno
  • Hitlerja je (naj bi) sicer res nagnal iz delavnice, pa vendar- poznala sta se in kar je v manipulacijskih primerih najpomembnejše (v tem ptimeru): Hitler je poznal njega
  • Zakaj bi nekdo, ki nima kaj izgubiti, ne poskusil rešiti kraja z grožnjo, češ, da pozna Hitlerja? Take instinktivne reakcije se med ljudmi pogosto pojavljajo.
  • Kje je dokument o pravi izjavi (ali če je pač to samo ustno izročilo?) je najbolje vprašati kraševce, morda kakega nevtralnega umetnostnega zgodovinarja od tam (v starosti cca 70-80 let, ki bi imel kako informacijo iz prve roke).
  • Če zgodba nima uradnega štemplja in kronike, ji pač dopišite, da je stvar ustnega izročila, tisti radikalnejši pač navijajte za to, da je izmišljotina. Dejstvo pa je, da zgodba že zelo dolgo obstaja.
--Ziga 15:52, 4 julij 2006 (CEST)

Sploh ne navijam. Samo napisal sem, kar piše v zanesljivi literaturi: zgodba je očitno legenda. Sicer pa sem jo pustil v geslu, le dodal sem najverjetnejšo interpretacijo.

Da pa ne bo pomote, jaz ne govorim o Štanjelu, te zgodbe nisem poznal. Govorim o Hitlerjevem vajeništvu pri Fabianiju (gl. tudi zgoraj). Vsekakor je mogoče, da je Fabiani leta 1944 omenjal Hitlerja, toda to - tudi če je res - nikakor ne pomeni, da ga je desetletja prej vrgel iz službe. Se strinjam s tabo: v obupni situaciji poskusiš vse, lahko si celo izmisliš, da poznaš velikega šefa...

Vsekakor je prav, da so takšne legende omenjene in hkrati pojasnjene, tako da se bralci lahko poučijo o njihovi vrednosti. Sicer krožijo še naprekj kot nesporna resnica. Tako kot tista o Hermingwayju na Soči in Napoleonovi slovenski ljubici... --IP 213 17:28, 4 julij 2006 (CEST)

To o napoleonovi ljubici ni nobena raca ,ime ji je bilo Eva Lucija Cecilija Viktorija Kraus in doma je bila iz Idrije 213.172.242.9

Vzamemo na znanje. A je kje kak vir za to informacijo? --Ziga 07:48, 5 julij 2006 (CEST)

Slovenska Wikipedija. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 07:54, 5 julij 2006 (CEST)

??? Kako pa si lahko pomagamo s to povezavo? Piše samo, da se je rodila in da je bila ljubica. To je nabrž bolj slab dokaz česarkoli. Sicer pa je bila Viktorija Kraus le domnevna Napoleonova ljubica - ena v dolgi vrsti - gl. med drugim: angleško WP. --IP 213 17:21, 5 julij 2006 (CEST)

Toscanini in Soška fronta[uredi kodo]

Ah, ko smo že pri Soči, si vedel, da je sam Arturo Toscanini prišel na fronto igrat s svojim orkestrom? Ta ni raca. (Harvey Sachs: Toscanini (biografija); Z. Obzorja Mb 1991) --Ziga 17:32, 4 julij 2006 (CEST)

Ne! Evo, vsak dan se naučimo česa novega. Kdaj pa je to bilo? --IP 213 17:39, 4 julij 2006 (CEST)

Hm, knjiga ima 416 strani, bom prelistal. Kakor pa se spominjam (bral že zdavnaj), je bil njegov sin vojak, ki je tam služil (Toscanini je bil tudi sicer velik patriot) in ta naj bi bil začuden ob tem, kako presenetljivo dobro igra neka "vojaška godba", ki jo je slišal od daleč itd. po zgodbici. Bom diagonalo udaril, upam, da ne bo šlo preveč časa. lp., --Ziga 17:51, 4 julij 2006 (CEST)

Evo: str. 162/163:

  • 1917 (poleti): General Antonio Cascino je Toscaniniju pomagal organizirati vojaško godbo, s katero je mojster izvedel več koncertov.
  • Njegov sin, Walter Toscanini (tedaj 19 let) je bil na Soški fronti artilerijski častnik
  • Konec avgusta je T. dirigiral svoji godbi med italijanskimi napadi na Sveto goro.
  • Prejel je vojaško odlikovanje za motivacijo vojakov
  • Dirigiral je na najbolj izpostavljenih položajih fronte (to sicer lahko zveni malo napihnjeno, pa vendar: človek je bil manijak)
  • T. je ostal na fronti do italijanskega vojaškega zloma pri Kobaridu pozno v oktobru.

lp., --Ziga 18:12, 4 julij 2006 (CEST)

Samo še v geslo moraš prestaviti, pa imamo novo škrbino ;-) Sicer pa hvala. --IP 213 18:40, 4 julij 2006 (CEST)

Če bi hotel človek zapisati v enciklopedijo vse, kar ve, bi mu to vzelo toliko časa, da se ne bi mogel naučiti ničesar novega. --Ziga 19:24, 4 julij 2006 (CEST)

Fašistična stranka[uredi kodo]

"maja 1921 v Gorici vpisal v fašistično stranko." Kako se je lahko vpisal v stranko maja, če je bila stranka ustanovljena šele novembra tega leta? --Eleassar pogovor 12:08, 9. maj 2015 (CEST)[odgovori]