Pogovor:Korenika

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Korenine, korenike ali gomolji?[uredi kodo]

V nekaterih w. dajejo prednost odebeljenim delom (gomoljem), ponekod pa nitastim podzemnim živícam. Glej nizozemski nl:Wortelstok in francoski fr:Rhizome članek . Vrnil sliko r. medene trave, ki je primer nitaste razmnoževalne korenine. MGTom 01:18, 11 februar 2007 (CET)

Korenika (s tujko rizom) je odebeljeni podzemni del stebla in je povsem nekaj drugega kot korenina. Gomolj je odebeljena korenina. --Marko3 01:37, 11 februar 2007 (CET)

Po mojem (v tem primeru laičnem, nebotaničnem) mnenju je pri pojmu rizom opredeljujoča funkcija: vegetativno razmnoževanje, kot pri živícah (glej SSKJ). Le da gre pri rizomu za koreninsko razmnoževanje, pri živicah pa za nadzemno. O tem, katero slovenska beseda je prava za navedeni pomen rizoma ne rečem nič. Kratkega članka sem se lotil zaradi filozofskega pomena pojma, ki je sedaj nakazan na Rizom (filozofija. Nekateri slovenski (kulturniški) avtorji pojem uporabljajo. Rad bi poudaril, da se razni krompirji in še mnogo tega razmnožujejo z gomolji, čebulicami itd, vendar je to iz sezone v sezono. Zanimiv pojav rizoma je ravno to, da je to vegetativno razmnoževanje tekom rasti, ko rastlina ne odmre. Izberite (botaniki) pravi slovenski pojem za ta pojav! MGTom 02:19, 11 februar 2007 (CET)

SSKJ pravi: koreníka -e ž (í) 1. bot. podolgovato, odebeljeno podzemeljsko steblo nekaterih rastlin: v zemlji ima koreniko; iz korenike so pognale številne korenine; korenika praproti, preslice 2. ekspr., redko osnova, temelj: njegova zavest se je izoblikovala iz istih teženj in korenik // začetek, izvor: njen mir ima svoje korenike v preteklih dogodkih 3. ekspr. krepek, trden človek: je prava kmečka korenika ● ekspr., redko iztrebiti kaj do zadnje korenike popolnoma, čisto ♪. Je to enakovredno pojmu "rizom"? MGTom 02:24, 11 februar 2007 (CET)


Še iz SSKJ o spletu:

splèt spléta m (ȅ ẹ́) 1. kar je spleteno: splet niti, vrvi, žice / splet trstja, povezan s srobotom / lasje ji uhajajo iz spleta / knjiž. splet las kita // kar se spleta, prepleta: koreninski splet; splet alg, gliv; pren., ekspr. izgubil se je v spletu hodnikov 2. z rodilnikom skupek, celota med seboj povezanih stvari: splet dogodkov; splet naključij, okoliščin; splet problemov, vprašanj / njegova zgodba je splet verjetnosti in domišljije 3. anat. skupek prepletajočih se žil, živcev; pleksus: žilni, živčni splet ♪ MGTom 02:27, 11 februar 2007 (CET)