Pogovor:Kolobar (algebra)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Mislim da glavni pomen v splošnem ni algebrski, ampak geometrijski. --Andrejj 09:36, 12 maj 2007 (CEST)

Predlagam prestavitev na kolobar (algebra). --Andrejj 22:23, 12 maj 2007 (CEST)

Za matematike je PMSM kolobar kot glavni pojem bolj algebrski. Še en pojem je - iz teorije množic - vsaj glede na en: in ru: - kolobar množic (angl. ring of sets, rusk. кольцо). Morda je tudi kar kolobar. V hr: je prsten, prav tako v sr: прстен. Hm, ali gre pri algebrskem pojmu (algebrska struktura) in pojmu iz teorije množic (množica) dejansko za sopomenki? Načeloma gre, saj je (vsaka) algebrska struktura neka množica, ali množice z neko (nekaj) operacijami. --xJaM 00:41, 13 maj 2007 (CEST)

Ja, lepo si povedal, za matematike, nematematikom pa gotovo ne pride najprej na misel algebra.--Andrejj 09:13, 13 maj 2007 (CEST)

Glej tudi Pogovor:Obseg. --Andrejj 09:30, 13 maj 2007 (CEST)

Strinjam se s prestavitvijo članka o algebrski strukturi na kolobar (algebra). Kot piše na en:Ring of sets, je kolobar množic (če se mu tako reče, ne vem, ampak ne vem niti, zakaj se mu ne bi) poseben primer kolobarja z enoto nad (določeno) množico množic. --romanm (pogovor) 11:55, 13 maj 2007 (CEST)
Aha, Andrej, če te prav razumem, meniš da je enako kot pri obsegu. Obseg kot geometrijski pojem in obseg (algebra) kot alg. struktura, ki smo jo pred časom seveda napačno imenovali 'polje'. PMM se obseg kot geometrijski pojem pogosteje uporablja kot kolobar (tudi za nematematike) glede na enako poimenovana algebrska pojma, kolobar kot algebrska struktura mi deluje najbolj splošno. Včasih morajo tudi nematematiki verjetno malo pomisliti. Se pa strinjam s prestavitvijo, saj je doslednejše. --xJaM 19:41, 17 maj 2007 (CEST)