Pogovor:Kava

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bivši izbrani članek Članek je bivši izbrani članek. Na razpolago sta prvotna stran nominacije (za starejše članke glej arhiv predlogov) in razlog, zakaj je članek izgubil svoj položaj.
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
100% pie chart.svg
Po številu znakov je to dolg članek.


Nekaj manjka. Družbenokritični pogled na pridelavo, predelavo in konzumiranje kave. Proizvodnja, transport in distribucija zahteva usklajene odnose med ljudmi, tukaj pa je kava obravnavana kot snov, ki prihaja na trgovinske police sama od sebe.
Pridelava: nerazvite države, tudi otroška delovna sila. Ekonomske neenakosti, ki izvirajo iz trgovine s kavo. V nerazvitem pridelujejo kavna zrna, v razvitem jo pražijo, reklamirajo, obdavčujejo in prodajajo. Proizvodnja kave v nerazvitem svetu poteka v primarnem sektorju, zato je dodana vrednost na proizvod tam nizka, posledično pa tudi mezde kmetov, ki pridelujejo kavo. 90% tržne vrednosti poberejo razviti.
Predelava: razvite države, megakoropracije. Razviti svet je tisti, ki ima v lasti blagovne znamke kave. Pomembna je interpretacija tabele, ki ponazarja pridelavo: kaj te številke v tabeli sploh pomenijo? Kakšni denarji se vrtijo okoli kave?
Konzumiranje: kava kot središčni jutranji dogodek marsikatete družine tudi delovnega kolektiva, ki začne vsakodnevno rutino. Povabiti na kavo - kaj to pomeni? Zgolj povabilo na kavo ali pa na utrjevanje odnosov med člani družbenih skupin.
Hinko Gnito 10:37, 10. januar 2009 (CET)

Kako neki je ta članek lahko izbran, saj ni predstavljen iz vseh plati. Poleg družbenega je namreč izpuščen je tudi zdravstveni vidik, ki je zelo pomemben. Menim, da vsaj del opisa zdravstvenega vidika v članku o kofeinu paše tudi sem. lp, --Miha 20:02, 5. marec 2009 (CET)