Pogovor:Jedrska vojna

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Konec česa?[uredi kodo]

Ta vojna bi pomenila konec človeštva, ali še bolje: konec človeške civilizacije. Ščurki, podgane in takšna zalega bi utegnili jedrski holokavst celo preživeti. Pa nekje bi kazalo napisati, da je bilo jedrsko orožje že v praksi uporabljeno za množično pobijanje ljudi in kje da je to bilo. --romanm 10:40, 15 avg 2004 (CEST)

Si prepričan, da bi vse rastline res pobralo? Rastline znajo biti zelo trpežne ... --romanm 18:05, 15 avg 2004 (CEST)

  • Kolikor jaz vem, naj bi samo bakterije preživele. ČSPS, radiakcija vpliva na celično zgradbo, ki nato popusti oz. se uniči celična membrana; poleg tega so opekline, če si dosti blizu. Npr. že zdaj so bakterije, ki preživijo v termalnih vodah v kraterjih ugaslih vulkanov, kjer voda vre (100+ °C). Imamo kakšnega biologa tu? LP, --Klemen Kocjancic 18:40, 15 avg 2004 (CEST)
  • Sem pogledal v knjigo. Že pri 1 Gy so opazne spremembe v krvi, rabiš 7 dni da vzdraviš. Če je 10+ Gy-jev v telesu, je 100% smrtnost v nekaj urah (smrtna doza je že pri 8 gyih). Piše, da "poškudujejo molekularo zgradbo živih tkiv" - torej so tudi rastline kaput. LP, --Klemen Kocjancic 19:17, 15 avg 2004 (CEST)

Definicija[uredi kodo]

Angleži, Nemci, Švedi v svojih člankih pravijo:

  • Nuclear war, or atomic war, is war in which nuclear weapons are used.
  • Als Atomkrieg bezeichnet man einen Krieg, der mit Atomwaffen geführt wird.
  • Kärnvapenkrig är ett krig med kärnvapen.

Nizozemci in Japonci, po drugi strani, pravijo:

  • Een kernoorlog is een oorlog waarbij de twee strijdende partijen kernwapens tegen elkaar inzetten. Er is tot 2004 geen kernoorlog geweest.
  • 核戦争とは、核兵器を両勢力が主要な兵器として使用して戦われる戦争のこと

Je kak razlog, da uporabljamo nizozemsko-japonsko definicijo namesto ostalih treh? (Dobro, pomagal sem si z Babelfish.)--romanm (pogovor) 23:24, 17 okt 2004 (CEST)

Če pogledamo predlagane definicije (en, de, nl) so PMSM zgrešene, saj potem lahko že drugo svetovno vojno razglasimo za jedrsko. Jedrska vojna bo bila, ko bodo uporabljene medcelinske jedrske rakete, ki bodo povzročile obširno uničenje. V sedanjih vojnah se uporabljajo jedrska orožja za taktične potrebe (oz. derivati takih orožij - osiromašen uran v strelivu). LP, --Klemen Kocjancic 23:34, 17 okt 2004 (CEST)

Si upaš to napisati v angleški članek? Sliši se, kot da bi nas nekdo skušal prepričati, da enostranski jedrski napad ni jedrska vojna. --romanm (pogovor) 23:46, 17 okt 2004 (CEST)

Predlog za združitev[uredi kodo]

Predlagam, da se ta članek združi s člankom Jedrsko vojskovanje. Zupi 20:01, 24. maj 2011 (CEST)[odgovori]