Pogovor:Irena Anžič

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Irena Zdolšek, rojena leta 1985, stanujoča Grobelno, pošta Grobelno, je slovenska citrarka oz. prva diplomirana prof. glas. za smer citre v Sloveniji. Leta 2002 je osvojila naslov "državne prvakinje" in naslov "prešmentane citrarke". Je prva iz Slovenije, ki se je podala na pot visokošolskega študija glasbe in citer v tujino (Muenchen, Nemčija). Njen mentor je bil priznan docent Georg Glasl. Nastopa v številnih zasedbah, tudi v kombinaciji s številnimi drugimi instrumenti. V Sloveniji je v letu 2004/05 pod okriljem Glasbene mladine Slovenije imela šest samostojnih koncertov in sicer v: Rogaški Slatini, Brežicah, Postojni, Ljubljani, Celju in Hrastniku, v februarju 2005 pa še v Opčinah pri Trstu.

V mesecu septembru 2005 je skupaj s svojimi soštudenti glasbe in citer iz Nemčije ter Italije, pripravila dva koncerta in sicer v Slovenskih Konjicah in Šmarju pri Jelšah. Na teh koncertih so predstavili staro glasbo, sodobno glasbo, jazz, ... in tako so poleg ljudske glasbe seznanjali poslušalce, da je mogoče na citre zaigrati še marsikatero drugo zvrst glasbe, ki prav tako lepo zveni.

V Sloveniji nastopa tudi s Slovenskih citrarskim kvartetom, ki ga sestavljajo še Anita Strgar, Tomaž Plahutnik in Peter Napret. Leta 2003 so izdali tudi zgoščenko z ljudsko glasbo. Vendar so njihovi nastopi dokaj redki, saj se člani kvarteta zaradi oddaljenosti in številnih obveznosti zelo težko usklajujejo.

Irena Zdolšek in prof. Helena Hartman sta pripravili tudi predlog učnega načrta za poučevanje citer za srednjo glasbeno šolo oz. gimnazijo. Tako upamo, da ne bo preteklo veliko časa, da bo pouk citer potrjen tudi v srednjih šolah in da bodo mlade citrarke in citrarji, ki se podajajo po znanje v tujino, imeli možnost svoje znanje predati tudi mlajšim citrarjem.