Pogovor:Instrumentalist

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kaj je to instrumentalist? Če je to človek, ki igra inštrument, potem me zanima s katerim je zaslovel von Karajan preden je postal dirigent? --romanm (pogovor) 23:06, 21 nov 2004 (CET)

Mogoče je to naziv za tiste, ki so multi-opravilni, znajo igrati na več instrumentov. Samo ideja. Mogoče naša miss ima kaj več znanja o tem, glede, da hodi v glasbeno šolo. LP, --Klemen Kocjancic 23:11, 21 nov 2004 (CET)

Karajan je samo dirigent (mogoče je kot vsak glasbenik igral tudi na kak inštrument), vendar po znanih podatkih ni nastopal.

Inštrumentalista pa v moji literaturi ni. v SSKJ je:

instrumentalist tudi inštrumentalist -a m (i) 
kdor igra na glasbilo: nastopili so instrumentalisti 
in pevci

Vzporedno glasbeno izobraževanje (ne pa glasbena šola, lepo prosim :P) mi zaenkrat še ni dalo tega znanja, imam pa v družini tudi glasbenega urednika na Radiu Koper, tako da sem dobila odgovor. Izraza instrumentalist za oznako osebe (pri nas v prvi vrstici biografije) ne uporabljamo. Uporablja se samo kot naziv delovnega mesta v orkestru: glasbenik - instrumentalist. Ravno tako se uporablja ob navajanju članov orkestra za razlikovanje od vokalista, ko sodeluje tudi zbor. Da bi pa za nekoga rekli - to je pa instrumentalist, tako se tega izraza ne uporablja. Vse osebe iz te kategorije bi bilo treba preseliti v primernejše (npr. Dubravko Tomšič Srebotnjak med pianiste) in PMSM kategorijo izbrisati. --Missmarple 19:44, 22 nov 2004 (CET)

So še kakšni zadržki glede brisanja kategorije? Izraza instrumentalist ne uporabljamo kot izraz za vse glasbenike, ki igrajo instrument - takega izraza žal ni. Poznamo pa malo širši izraz - izvajalec. Ta je PMSM primeren npr. za stran glasbenik, ker pravzaprav bistvene razlike med nekom, ki igra instrument in nekom, ki kot instrument uporablja svoj glas ni. --Missmarple 21:12, 11 jan. 2005 (CET)

Tole stran bo treba pa še korenito spremeniti. --Ziga 09:21, 15 jun. 2005 (CEST)