Pogovor:Hidžra (islam)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kaj pomeni stavek:

Muslimanski datumi so v islamskem koledarju razširjeni nazaj v času.

--Peterlin 15:00, 29 mar 2004 (CEST)

Ja, mala zmešnjava tukaj nastopi. Če se prebodem skozi trenutno angleško besedilo, se je hidžra eksplicitno začela - kdaj? - aja, 9. septembra 622. Novo leto v islamskem koledarju nastopi 1. moharema leta hidžre 1, oziroma 11. julija 622 (ne pa hidžra sama kot navajajo nekateri). Mislim, da se stavek nanaša na teh 17 let, ki so predhodila času, ko hidžra še ni bila vpeljana - to se pravi leta 622 do 638. Nisem pa čisto prepričan v to. Vsaj tako razumem. Vsi spodnji stavki se menda nanašajo na zgornji časovni pregled in niso verjetno mišljeni datumi npr. pred našim štetjem ipd. Da je zmešnjava še večja, je to seveda Lunin koledar, ki je (po spominu) kar precej krajši od Sončevega. --XJam 15:28, 29 mar 2004 (CEST)

Naslenji angleški stavek tudi malce pojasni:

The Gregorian calendar can be extended to dates preceding its official introduction, producing the Proleptic Gregorian Calendar.

Če prevedemo:

Gregorijanski koledar lahko razširimo ('nazaj v času') do datumov, ki presegajo uradno uvedbo s proleptičnim gregorijanskim koledarjem. --XJam 03:39, 2 apr 2004 (CEST)

Tudi pri hidžri (oziroma eri/dobi hidžre kot ji tudi pravijo) kot pri gregorijanskem koledarju ne poznajo leta 0. Z 'astronomskima' erama hidžro in gregorijansko uvajajo leto 0 in so leta pred n. š. in leta pred hidžro pač negativna. In potem vedi katero leto hidžre je leto 1 pr. n. š.

Pri nas nisem zasledil označevanja leta hidžre (ere hidžre) z latinsko različico AD - AH. Zato je tudi nisem omenil v članku... Je pa precej kratka proti letu hidžre. Ali je kdo zasledil še kakšno okrajšavo? »h.« tudi ne bi bila slaba - sicer pa ne bo veliko sklicevanj nanjo - razen seveda pri zgodovinskih datumih, vezanih na arabske dežele in osebnosti. --XJam 03:39, 2 apr 2004 (CEST)

Besedilo prestavljeno iz izbrisane strani Hedžra[uredi kodo]

Več vsebine je na hidžra (islam). Treba je ugotoviti pravilni slovenski izraz in se ga držati, ter eno od strani spremeniti v preusmeritev. --romanm 19:45, 29 jul 2004 (CEST)


Hidžra je "umik", hedžra pa "Beg". Do zdaj smo vseskozi uporabljali hedžra (OŠ in gimn.; učbeniki so na hedžra). Bolj pogledal še za druge vire. LP, --Klemen Kocjancic 20:17, 29 jul 2004 (CEST)

Sam poznam to dobo po imenu »hidžra« - iz raznoraznih virov (nekaj od teh je tudi bošnjaških, tako da so bolj iz prve roke). Pa tudi latinizirano »hegira«, kot je zapisano v članku. Tako sem naredil tudi članek in tudi po angleški strani, ki ima Hijra. Ker je »anno hegirae« (označeno AH), ali je možno, da so si nepravilno razložili v hedžro? Priznam pa, da ne poznam obeh pojmov kot pravi Klemen. Sploh nisem vedel, da sta to lahko dva pojma, čeprav »umik« in »beg« nekako zvenita podobno. Poleg tega je to že sama po sebi težavna problematika. Bom tudi sam pogledal, če kaj najdem v tej smeri. --XJam 03:53, 30 jul 2004 (CEST)

Iz besedila sedaj tudi ne razberem kaj je z dvema datumoma:

  • 9. september 622 - torek 26. safar, leto hidžre 1: Mohamed zapusti dom v Meki
  • 16. julij 622 - 1. moharem, leto hidžre 1: ?

Od kdaj se potem šteje hidžra? Tudi to moram preveriti, da bo bolj jasno!

Torej, če prav razumem. 16. julija 622 se začne samo štetje, Mohamed pa je 'dupnil' iz Meke dva meseca kasneje. --XJam 04:06, 30 jul 2004 (CEST)