Pogovor:Heinz Guderian

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bivši izbrani članek Članek je bivši izbrani članek. Na razpolago sta prvotna stran nominacije (za starejše članke glej arhiv predlogov) in razlog, zakaj je članek izgubil oznako.

Je v redu. če Fähnrich prevedemo kot praporščak; tako ima zapisano tudi Veliki nemško-slovenski slovar DZS? --matijap | pogovor 00:10, 29 december 2005 (CET)

Ne, prevod je pravi, a obstaja razlika v hierarhiji. Poglej sem; kot boš videl je Fähnrich čin pred poročnikom in Offizierstellvertreter (Častniški namestnik). Če pa pogledaš sem, pa boš videl, da je pri nas praporščak le 4 najvišji podčastniški čin. Fähnrich je tako čin, ki ga dobijo častniki v usposabljanju, predno uradno postanejo častniki (poročniki). Glej tudi to. Glede prevoda odlikovaj: KJV je pravilo WP, da se ne objavlja Izvirnega raziskovanja in izmišljuje prevodov stvari, zato sem pustil imena v izvirniku, da ko/če najdem prevod dopolnim. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 09:00, 29 december 2005 (CET)

V redu, za Fähnricha razumem - najlepša hvala. Glede prevodov pa še vedno mislim, da bi bralec, ki ne zna nemško, moral dobil vsaj približno sliko, zakaj je vojak dobil odlikovanje. Predlagam ti, da jih vseeno prevedeš, s tem, da prevode navedeš v narekovajih, mogoče pa zgoraj še kak stavek z obvestilom. lp, --matijap | pogovor 09:49, 29 december 2005 (CET)

Če bi ga Sovjeti dobili v roke, bi mu verjetno sodili kot vojnemu zločincu. Verjamem, da še tako dobrim častnikom, oziroma vojakom v tankovskih enotah, ne more biti vseeno, ker je zaradi teh enot umrlo veliko število ljudi. Tako vojaških kot civilnih oseb. Ruse bi popolnoma razumel. Lahko je ZDA, ko jih ni nihče napadel ali napadal. Se strinjam z Matijom tudi glede prevajanja, oziroma dopolnjevanja tam, kjer tega ni. Naslanjanje na argument, da je v nekem jeziku pač nekaj drugače pomenskega, se mi zdi pomanjkanje znanja o tem jeziku. Nemščina ni nobena posebnost - le nekaterim se morda zdi. Malo drugačno usodo je doživel na primer tudi sicer odličen srbski častnik, general Nebojša Pavković. --xJaM 01:10, 7 januar 2006 (CET)