Pogovor:Geografija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Viquibola 1000.png To je eden izmed člankov, ki bi jih morala imeti vsaka Wikipedija, spada v sklop WikiProjekta 1000 nujnih. Za smernice glejte strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.
100% pie chart.svg
Po številu znakov je to dolg članek.
Cscr-featured.svg
Po kriteriju kakovosti je bil članek označen kot izbrani.


Glava ali noga?

218.45.109.238 je premaknil povezave na interwiki z vrha na dno strani. Je za to kak razlog ali je to le kak pobegli robot? --romanm 15:12, 27 dec 2003 (UTC)

Nisem videl, da bi to kje bilo privzeto. Vidim pa, da velikokrat to počnejo. V bistvu je vseeno, lepo pa bi bilo, da bi bilo povsod enako. Jaz postavljam tujejezične povezave na vrhu. --XJam 16:44, 27 dec 2003 (UTC)


Copyright?

Drugi odstavek:

Geografija je veda o zemeljskem površju oziroma zemeljski površinski sferi. Ugotavljala naj bi razširjenost, vplive in medsebojno soodvisnost tistih prirodnih in družbenih pojavov oziroma faktorjev, ki sodelujejo pri preoblikovanju zemeljske površinske sfere kot celote ali njenih prostorskih delov.

je prepisan iz [1], ki citira Vrišer 1998 - najbrž delo Igor Vrišer: Uvod v geografijo (An Introduction to Geography), Ljubljana, 1998. 193.77.21.213, prosim, zagotovi, da smeš navesti ta odstavek tu ali pa ga odstrani. --romanm 20:59, 2 mar 2004 (CET)

popravek geografije (geografija.com)[uredi kodo]

Geografija je veda o zemeljskem površju, ki skuša razložiti zgradbo in spreminjanje našega bivalnega okolja v najširšem pomenu besede ter odnos med človekom in naravo. Odkriti in pojasniti skuša kako se pokrajina spreminja, zakaj se spreminja ter kakšni pojavi in oblike pri tem nastajajo. Deli se na fizično geografijo, ki skuša omenjeno odkriti v naravnem segmentu zemeljskega površja, na družbeno geografijo, ki skuša spoznati in pojasniti spremembe antropogenega dela pokrajine in na regionalno geografijo, ki posreduje sintezna spoznanja o naravnih in družbenih elementih na konkretnem delu zemeljskega površja (kontinentu, državi ali pokrajini).

Vir: Oddelčna stran Oddelka za geografijo, PEF, Maribor - http://www.geografija.com