Pogovor:Evropa

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Evropa.
Stran ni namenjena splošnim pogovorom o temi članka.

Pravila za članke


Tole reč bi bilo po mojem treba narediti razločevalno. Evropa je poleg celine še oseba iz grške mitologije (ki jo je menda ugrabil v bika spremenjen Zevs), Jupitrova luna in morda še kaj.

Ko sem že pri lunah, ali se neki asteroid ne imenuje Slovenija? Bi bilo skoraj treba napisati kaj o tem in tudi dati na en:, samo kaj ko se ne spoznam dosti na astronomijo....--Heretik 20:59, 15 maj 2004 (CEST)

Imaš mogoče prav, ja, Heretik. Mogoče je Evropa (vsaj za nas) najbolj znana kot ena od celin, pa bi jo kar pustili tukaj kjer je. Lahko bi potem še dopolnili članek z Evropa (razločevalna stran), pa bi tam navedli:
  • Evropa celina,
  • Evropa (ne vem kaj - boginja ali kaj)
  • Evropa (luna)
Za asteroid Slovenija bom pogledal. Članek bo na Slovenija (asteroid) ali pa na xxxx(zaporedna številka asteroida) Slovenija. --XJam 13:42, 16 maj 2004 (CEST)
Strinjam se s tem, da pustimo Evropo tu kjer je, naredimo pa posebno razločevalno stran o drugih pomenih besede. Imeti čisto razločevalno stran se PMSM splača le v primerih, ko so vsi pomeni približno enako uporabljani (npr. Irska država in otok), pri Evropi pa vlada očitno neravnovesje. --romanm 07:15, 18 maj 2004 (CEST)

Zemljevid[uredi kodo]

Zemljevid in številke ob državah se zaradi dodane Črne gore ne ujemajo. Bi nekdo to lahko popravil? --Odisej 11:41, 5 september 2006 (CEST)

Razdelitev na regije[uredi kodo]

Če pogledam na en:Europe, nikjer ne navajajo Srednje Evrope, je to kakšna novost ali njihova posebnost ali napaka. Po mojem in tudi vseh slovenskih virih je razdeljena tudi na Srednjo Evropo (delitev Evrope: S, J + JV, V, Z, Srednja) , Združeni narodi pa jo ne priznavajo, vsaj tako zgleda na en:. lp, --Miha 13:46, 2 marec 2007 (CET)

Navajam: Regions of Europe as delineated by the United Nations (other categorisations may vary): ██ Northern Europe ██ Western Europe ██ Eastern Europe ██ Southern Europe in According to different definitions, such as consideration of the concept of Central Europe, the following territories and regions may be subject to various other categorisations.. Potem imamo mi narobe? lp,--Miha 14:05, 2 marec 2007 (CET)
Nič nimamo narobe, kot že večkrat povedano, regionalizacij je zelo mnogo in le stvar priznanosti posamezne je, ali se bo znašla npr. v WP ali ne. Slovenci so pač zelo dovzetni za priznavanje obstoja Srednje Evrope, saj se jim na ta način ni treba prištevati med Vzhodnjake :) . | Če 13:53, 2 marec 2007 (CET)
V redu, potem ostane tako kot je. lp, --Miha 14:05, 2 marec 2007 (CET)
Pozdravljeni po dolgem času spet z moje strani. Naj podam en citat o Srednji Evropi (iz učbenika za 3. letnik geografije): Z imenom Srednja Evropa označujejo svoje ozemlje predvsem prebivalci osrednjega dela Evrope, ki so v marsičem delili skupno zgodovinsko usodo in razvili sorodne kulturne vzorce. Srednja Evropa je take nekakšen konstrukt, ki se ga šolski učbeniki v Zahodni Evropi izogibajo. Tam oznaka "zahodna" Evropa ne vključuje le držav od Atlantskem oceanu, ampak tudi države v zahodnem delu Srednje Evrope. Vse ozemlje, ki je nekoč ležalo onstran "železne zavese", pa pogosto označujejo kot "vzhodno" Evropo. Podobno je tudi v učbenikih v Vzhodni Evropi.
Očitno je torej delitev Evrope subjektivna in odvisna od konteksta. :) --Burek 11:26, 4 marec 2007 (CET)