Pogovor:Enologija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Uvodni stavek je zelo čuden, vsebuje krožno definicijo. Poleg tega, sta vinarstvo in enologija res eno in isto? Kaj pa kletarstvo? --Eleassar pogovor 14:05, 19 marec 2007 (CET)

Bo moral povedati kak strokovnjak, saj so mnogi pojmi med seboj povezani:

SSKJ:[uredi kodo]

  • vinarstvo

1. gospodarska dejavnost, ki se ukvarja s predelovanjem grozdja v vino in z nego vina: ukvarjati se z vinarstvom; vinogradništvo in vinarstvo s kletarstvom / inženir vinarstva

2. zastar. vinogradništvo: vinarstvo in vrtnarstvo

  • enologija e ž (i) nauk o predelovanju grozdja in negi vina
  • kletarstvo -a s (a) dejavnost, ki se ukvarja s predelovanjem, hranjenjem vina: pomen kletarstva / dognanja kletarstva
  • vinogradništvo -a s (a)

gospodarska dejavnost, ki se ukvarja z gojenjem vinske trte in pridelovanjem grozdja: obnoviti vinogradništvo; ukvarjati se z vinogradništvom; vinogradništvo in vinarstvo / zaslužek od vinogradništva pridelovanja grozdja, vina

Ziga 14:07, 19 marec 2007 (CET)

Hvala. Po temle sodeč je vinarstvo gospodarska dejavnost, enologija pa veda. --Eleassar pogovor 14:12, 19 marec 2007 (CET)
Ja, tudi v Slovenskem pravopisu to piše. Seveda pa to niso zanesljivi viri. --Eleassar pogovor 14:19, 19 marec 2007 (CET)

Nemara bi združili kategoriji vinarstvo in vinogradništvo? Ziga 14:20, 19 marec 2007 (CET)

Vinarstvo sem zamenjal z enologijo. To sta dve različni stvari, kot vemo, tako da se mi jih s strokovnega vidika (seveda nisem strokovnjak, a vendarle) ne zdi smiselno mešati. Pa tudi če si pogledaš iw na en:, imajo številne WP obe kategoriji ločeni. --Eleassar pogovor 14:25, 19 marec 2007 (CET)