Pogovor:Enklava

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Po nemškem članku pa niti Goe niti Gibraltarja ne moremo šteti za enklavo, ker imata (je imela) dostop do odprtega morja in s tem prosto povezavo z matično državo. --Janez Novak 00:41, 14 julij 2005 (CEST)

Angleži navajajo samo Vatikan, San Marino (sva oba pozabila na ta drobiž) in Lessoto. --Janez Novak 00:43, 14 julij 2005 (CEST)

Že, ampak Angleži v tistem kontekstu navajajo samo suverene države. Res pa tudi pravijo, da Gibraltar idr. »ne zadošča kriteriju, da bi bil z vseh strani obdan s tujim ozemljem«. Hm, Gibraltar je torej eksklava, enklava pa ni, mar ne? --romanm (pogovor) 00:56, 14 julij 2005 (CEST)

Da kolikor razumemem angleški tekst je Gibraltar eksklava, čeprav ga ni na njihovem seznamu. Morda zato ker je kolonija in morda po mednarodnem pravu ni popolnoma integralni del Velike Britanije. Kot eksklavi navajajo med drugim področje Dubrovnika (bosanski dostop do morja pri Neumu) in Aljasko. --Janez Novak 05:57, 14 julij 2005 (CEST)
Po mojem mneju je tako:
  • enklava in eksklava sta ločena dele nekega ozemlja
  • enklava ne sme imeti nobene povezave z matičnim ozemljem, niti pomorske ne
  • eksklava ima samo morsko povezavo
Bi popravil, pa nisem popolnoma prepričan. --Janez Novak 07:02, 14 julij 2005 (CEST)

Par primerov esklav: angolska Kabinda, španski Ceuta in Melilla, primeri enklav: San Marino, Lesoto (že omenjeni) ter dosti švicarskih kantonov. LP, --Klemen Kocjančič 07:07, 14 julij 2005 (CEST)

V pogovoru sem omenil samo oba najbolj znana primera eksklav (upam da nobenemu ni potrebno vzeti atlasa, da bi si jih predstavljal). Na de in en sta obsežnejša spiska. Prav tako sem anvedel Gibraltar zaradi mojega razmišljanja zakaj kjub temu da je zelo znan ni naveden kot eksklava. --Janez Novak 07:18, 14 julij 2005 (CEST)

Gibraltar ne velja, saj ima prost dostop do mednarodnih vod; v primeru, če bi špansko teritorialno morje zapiralo da dostop, bi veljala drugače. Za enklavo/esklavo je bistvo, da je popolnoma obdana s tujim ozemljem. LP, --Klemen Kocjančič 07:41, 14 julij 2005 (CEST)

Ali v enega teh člankov dopišemo še Campione d'Italia ("obkoljen" s Švico) ter nekdanji Zahodni Berlin? In kako bo z Dubrovnikom, če bodo Hrvati res naredili most na Pelješac? --Heretik 08:08, 14 julij 2005 (CEST)


Klemen prečitaj kaj drugi pišejo predno komentiraš! O Gibraltarju piše zgoraj moje razmišljanje zakaj Gibraltar ni označen kot eksklava (nikakor pa ne more biti enklava!). Pa še ekkrat: enklava je popolnoma obdana z tujim ozemljem, eksklava pa je ločena in ima preko prostega morja dostop do matičnega področja! --Janez Novak 14:31, 14 julij 2005 (CEST)


Beseda enklava se (recimo v novicah) pogosto uporabi v smislu, ki se ne sklada z vašo definicijo. Bilo bi fajn to omeniti, četudi je ta raba napačna. --Xerces8 21:29, 6. avgust 2007 (CEST)[odgovori]