Pogovor:Ema Krška

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Poreklo[uredi kodo]

Pri Sv. Emi:

"Vprašanje njenega porekla (slovenskega ali nemškega), se ni postavljalo vse do 20. stoletja, ko so jo razglasili za »Nemko«, češ da Slovenci nikoli nismo imeli lastnega plemstva."

Pravzaprav so podobne težave tudi z mnogimi drugimi ljudmi, ki si jih kasneje različni narodi (države) prisvajajo, npr: Jožef Stefan v nemški in slovenski Wiki:

Josef Stefan (*24. März 1835 zu St. Peter bei Klagenfurt; † 7. Januar 1893 in Wien) war ein österreichischer Mathematiker und Physiker.
Jožef Stefan, slovenski fizik, matematik in pesnik, * 24. marec 1835, sv. Peter pri Celovcu, † 7. januar 1893, Dunaj.

Včasih sicer za nekatere elegantno rečemo: XY, ameriški fizik, nemškega rodu ali kaj podobnega.

Še en primer: iz angleške WIki:

Vladmir Prelog (23 July 1906 - 7 January 1998) was a renowned chemist from Croatia who worked in Prague, Zagreb and Zurich and who won the Nobel Prize in chemistry in 1975.

Elegantno rešeno brez nacionalnosti.


Pa še Nikola Tesla:

slovenska:

  • Nikola Tesla (Никола Тесла), srbsko ameriški znanstvenik, iznajditelj, fizik, matematik, elektroinženir * 10. julij 1856, Smiljan pri Gospiću, Lika, Avstro-Ogrska, danes Hrvaška, † 7. januar 1943, ZDA, New York, ZDA.

hrvaška:

  • Nikola Tesla (10. srpnja 1856. Smiljan kod Gospića, † 7. siječnja 1943. New York) bio je znanstvenik i pronalazač u oblasti elektrotehnike i radio-tehnike.

srbska:

  • Nikola Tesla (10. jula 1856. - † 7. januara 1943.) je najčuveniji srpski istraživač iz oblasti elektrike i fizike uopšte.

Zanimiva tema za debato o NG. --AndrejJ 22:39, 7 sep 2004 (CEST)Valvasor mislim da ni bil rojen Italijan, bi rekel, da je bil rojen Ljubljančan (gebürtiger Laibacher), ki je razumel, če ne celo govoril tudi takratno slovenščino. Še sledeče vprašanje: Ali je bila sv. Ema Krška karantanskega, veliko karantanskega, slovenskega ali celo moravskega porekla ? Lep pozdrav iz Nemčije, 26-08-07 18.20 Attila v. Wurzbach--Attila v. Wurzbach 23:24, 29. avgust 2007 (CEST)

Sv. Ema Krška - karantanska kneginja ali koroška plemkinja?, in samo sveta?[uredi kodo]

Spoštovani, tudi v nemški Wikipediji obstoja članek o Emi Krški; žal - ampak naravno da - v nemščini. Milsim pa, da večina uporabnikov v slovenski Wikipediji tekoče govore in čitajo nemščino. Zanimalo bi me s slovenske strani mnenje o članku v nemški Wikipediji z lemo "Hemma von Gurk" v zvezi s tamkajšnjem pogovorom (Diskussion), lepo pozdravljeni--Attila v. Wurzbach 18:37, 2. junij 2008 (CEST)

Žal nemščine ne obvladam in ne morem dati mnenja o diskusiji. Sicer pa zanimiva tema. Tudi Orožen podaja možnost da so grofje Celjski potomci karantanskih slovenskih prednikov, kar sem navedel v članku o Celjskih. O »Hemi« pravi Orožen tako: »Iz katerega rodu so bili savinjski - mejni grofje? Po mnenju Karlmanna Tangla, ki se je prvi sistematično bavil z zgodovino Savinjske marke, je bil Waltun, ki je leta 895 dobil posest pri Brestanici in Krškem, prednik poznejšega rodu savinjskih mejnih grofov. To mnenje so sprejeli tudi naši zgodovinarji, Gruden, Franc in Milko Kos, dopušča ga celo Hans Pirchegger. Ljudmil Hauptmann, ki obširno in temeljito prikazuje razprostranjenost velike posesti obeh Viljemov (Viljem I./II. (Wilhelm)), dopolnjuje to mnenje z ugotovitvijo, da je Waltun prišel z Bavarskega kakor vsi ostali velikaši. Hema je bila njegova potomkinja. Njen mož Viljem je pa bil potomec velikaša Svetopolka, ki je leta 898 dobil od kralja Arnulfa velika posestva okrog Brež in Selič na koroški Krki. Ta posestva so se silno pomnožila, vendar listine o podelitvah niso znane. V starejših spisih pravijo o grofici Hemi, da se je rodila na Pilštanju kot hči savinjskega mejnega grofa Engelberta, ki pa ga zgodovina ne pozna.« --xJaM 00:22, 2. julij 2008 (CEST)