Pogovor:Elektrarna

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Postroj ali objekt?[uredi kodo]

Je elektrarna postroj ali objekt? Glede na definicijo gesel v SSKJ je postroj več strojev in naprav skupaj, ki sestavljajo funkcionalno celoto, objekt pa kar je zgrajeno, narejeno za zadovoljevanje določenih potreb, opravljanje določene dejavnosti (kasneje je še primer elektroenergetski objekt. Menim da je elektrarna objekt, saj gre za zgradbo v kateri se nahaja (tudi) postroj za proizvodnjo električne energije, pogosto pa še kaj drugega. Recimo pogosto so deli elektrarne tudi stikališče, jez, ki niso neposredno namenjeni za proizvodnji električne energije Žarko 19:54, 23 februar 2007 (CET)

Kakor za koga. Za strojnika je to predvsem postroj, za gradbenika morda objekt. Nekatere elektrarne niti niso v zgradbah, na primer kontejnerske, z motorji z notranjim zgorevanjem. V vsakem primer so zgradbe postranska zadeva, glavna stvar so stroji. Razen jezovi pri vodnih elektrarnah, ki bi jih pa raje poimenoval zgradba, delno tudi hladilni stolpi. Sicer pa objekt ni kaj prida beseda, precej indiferentna, skorajda mašilo, kot recimo (za manjše "objekte": predmet. MGTom 01:11, 24 februar 2007 (CET)
Drži da nekatere elektrarne niso v zgradbah, vendar je večina njih v nekakšni taki ali drugačni zgradbi. Elektroenergetiki jih običajno gledamo kot objekte. V praksi je udomačen izraz za postroj, ki je v elektrarni namenjen proizvodnji električne energije, agregat, čeprav, se strinjam, da bodo strojniki dejali da je agregat le kombinacija turbine in generatorja, elektroenergetiki pa bi pogosto priključili agregatu še transformator v blokovnem stiku. No, po drugi strani pa so zraven gesla elektrarna fotografije, kjer so povsod prikazane le zgradbe - torej elektrarne kot objekti in ne elektrarne kot postroji. Da pa je sam izraz objekt mašilo, pa se ne bi strinjal. Menim da je definicija obhjekta po SSKJ kar ustrezna in izraz uporaben. Žarko 08:58, 24 februar 2007 (CET)