Pogovor:Duhovnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ker je duhovnik eden od verskih poklicev članku ne pripadata obe kategoriji. --Janez Novak 15:31, 7 april 2006 (CEST)

Poleg tega je v neobstoječi kategoriji Verski poklici vključeno tudi geslo duhovnik, kar je v nasprotju z logiko kategorizacije. Pa razumi to noro kategorizacijo kdor jo lahko. Jaz jo ne in me lahko proglasite za neumnega ali norega ali ne vem kaj smatrate. --Janez Novak 15:35, 7 april 2006 (CEST)

Termin "duhovniški poklici"[uredi kodo]

Problematična se mi zdi uporaba termina "duhovniški poklici" iz sledečih razlogov: 1. v okviru krščanstva je poklic smatran dejansko kot klic Boga za določeno delo, v katerem bo posameznik lahko najbolje služil Cerkvi kot skupnosti oz. Bogu. Poklic ni enako kot služba. Pri tem se mi zdi vredno razlikovati med tem, kar je podeljeno z zakramentom (pojmi "diakon", "duhovnik", "škof"), in tistimi izrazi, ki govorijo o funkciji ali naravi službe in niso zakramentalne narave (pojmi "župnik", "kaplan", "dekan", "nadškof", "pomožni škof", "kardinal", "papež" itd.). Prvi se, kot rečeno, nanašajo na zakrament, torej na Božjo intervencijo in prejem posebne milosti za ta poklic, medtem ko se ostali izrazi nanašajo na funkcijo oz. službo, ki jo nekdo opravlja.

Če mi je lahko dovoljena laična primerjava: nekdo ima lahko poklic medicinskega tehnika ali zdravnika. Recimo, da bi ta termina padla v prvo skupino. Zdravnik pa je lahko pediater, specialist onkolog, primarij kirurškega oddelka, travmatolog itd. Ti izrazi se nanašajo na naravo dela, konkretno službo in padejo v drugo skupino.

2. iz podobnega razloga se sprašujem o upravičenosti termina "duhovniški poklici" v okviru islama. Islam, po mojem poznavanju, ne pozna posebnih zakramentov za duhovniške poklice. Pojmi "imam", "mufti", "raisu-l-ulema" ali "rais" itd. spet govorijo o funkcijah.

Če strnem - zdi se mi dobro, da bi se postavila ločnica med termini, ki se tičejo zakramenta, in termini, ki se tičejo funkcije posameznika in narave njegovega konkretnega dela. mihec 13:30, 11. julij 2007 (CEST)