Pogovor:Družboslovje

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To in ono[uredi kodo]

Kam pa naj bi potem spadala geografija, če ne v družboslovje? --Slodave 19:53, 17 november 2006 (CET)

Dober povzetek kaj ne (odstranitev geografija - ukvarja se tudi s prebivalstvom torej družbo)? Za umik sem se odločil zato, ker se ukvarja tudi z zemeljskim površjem (narava). Oglej si tudi članek Geografija - tam piše prostorske in splošne vede. Lahko moje urejanje zdaj vrnem? lp, --Miha 21:23, 17 november 2006 (CET)

Osnovna delitev znanstvenih ved je na družboslovje in naravoslovje (v zadnjem času še na humanistiko), po tej delitvi je geografija tipična družboslovna veda.

Torej glede na uradno delitev spada v družboslovje. --Slodave 21:36, 17 november 2006 (CET)

Mislim, da je ta delitev nejasna in sporna. Geografija se poleg prebivalstva ukvarja tudi s pojavi in podnebjem na določenem ozemlju ali celini (uvrstili bi jih lahko med obe vedi). Tudi v šoli nas pri delitvi ved učijo, da je geografija posebnost. lp, --Miha 21:47, 17 november 2006 (CET)

Pri takih področjih lahko začneš hitro komplicirati. Recimo psihologija se ukvarja s človekom (družboslovje) in njegovimi možgani (naravoslovje). Skrajno hecno izpade, če fizično geografijo uvrstimo pod naravoslovje, družbeno pa pod družboslovje. Naj kar ostane tam, kjer je, take delitve so do neke mere vedno arbitrarne, držimo se uradne. --Tone 21:50, 17 november 2006 (CET)

Dejstvo je da mnogo družboslovnih ved (tudi geografija) uporablja veliko naravoslovnih metod preučevanja, vendar menim da na wikipediji ohranimo uradno stališče (če gledaš fakulteto je geografija na FF in ne na kateri izmed naravoslovnih fakultet) --Slodave 21:56, 17 november 2006 (CET)


Napačno razumevanje družboslovja[uredi kodo]

Družboslovje ni vse kar leze in gre in ni naravoslovje, temveč (kot piše v članku) gre za vede, ki razlagajo „pojave zgodovinsko-družbenega življenja človeka“. Sem prav gotovo ne sodita ne filozofija ne teologija, zato sem ju umaknil. Močno sumim, da bi človek težko zraven stlačil literarno vedo ter umetnostno zgodovino, vendar se premalo spoznam, da bi o tem lahko sodil. --Lynxmb 22:30, 12. marec 2011 (CET)[odgovori]