Pogovor:Anoreksija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Rod of Asclepius2.svg Članek obravnava WikiProjekt Medicina. Za smernice glej strani projekta in Wikipedija:Urejanje strani.

Anoreksija, inapetenca[uredi kodo]

Saša Markovič v učbeniku Klinična preiskava (Littera picta, 2000, ISBN 961-6030-35-3; str. 147) dosledno razlikuje med anoreksijo kot odporom do hrane in inapetenco (neješčnostjo) kot pomanjkanjem apetita.

Predlagam, da omenimo obe pojmovanji in ju pripišemo virom. Mogoče pa bi bilo ta članek smiselno prestaviti na 'neješčnost'. --Eleassar pogovor 12:32, 13 junij 2007 (CEST)

Kot je meni znano, označujejo izrazi neješčnost, inapetenca in anoreksija isti pojav. Tako je tudi razloženo v Medicinskem slovarju, na nemški Wikipediji [1], tudi na primer na spletu na Plivini strani [2]. Menim, da je pomen različen le, če vzamemo anoreksijo kot sopomenko za nervozno anoreksijo. LP --Marko3 19:15, 14 junij 2007 (CEST)

Anoreksia Nervoza je bolezen psihosomatske narave, neješčnost pa je pojav, ki označuje pomanjkanje apetita; zatorej sta to dve povsem različni stvari in se povsem strinjam z začetnikom posta, to nista sopomenki. Anoreksija prav tako zahteva povsem drugo klinično obravnavo kot netek, zato res tega ne moremo smatrati kot enakega, prav tako ima anoreksija dosti globlje vzroke za svoj pojav... pa še dosti stvari bi se dalo dodati, ki odlično ponazarjajo njuno razliko.--Amazone7 20:02, 14 junij 2007 (CEST)

Nervozna anoreksija vsekakor ni običajna neješčnost - zato pa ima tudi svojo stran! Res je, da pogovorno pogosto uporabljamo za to motnjo hranjenja kar besedo anoreksija. Vendar pa je to napačna uporaba, saj anoreksija pomeni vsako izgubo apetita, ki pa lahko ima različne vzroke. In le ena od oblik anoreksije (kot neješčnosti) je nervozna anoreksija. --Marko3 20:27, 14 junij 2007 (CEST)

Dobro, prepirat se pa ne mislim. Menim da je začetnik posta dokaj dobro utemeljil stvar. Kaj se pa uporablja v laičnem svetu in kaj strokovno je pa druga zgodba. Zaradi te "laičnosti" veliko ljudi iz stroke kot je moja smatra slovensko wikipedio kot zelo šibek in nepreverjen vir - s tem pa neuporaben za študij. Ne mislit, da ni res, ker je ker sem nazadnje doživela to na predstavitvah seminarjev nekaj tednov nazaj, ko se je eden od profesorjev prav očitno posmehnil temu viru. Slednje sem namreč komentirala samo zato, ker si želim, da bi se take opazke kot je bila ta od profesorja, čedalje manj pojavljale v našem prostoru--Amazone7 20:39, 14 junij 2007 (CEST)

dodajam, se opravičujem, ker se nisem prej poglobila v problem, sedaj komaj vidim, da sta članka povsem dobro urejena. Tisti drugi del mojega komentarja (izjave o slo wikip.) pa vsekakor ne vzamem nazaj.--Amazone7 20:43, 14 junij 2007 (CEST)

Sam nisem imel v mislih anoreksije v smislu anoreksije nervoze (psihogeni vzrok), ampak anoreksijo kot simptom pravega odpora do hrane, ki ga lahko povzroči tudi npr. rak ali kaka druga bolezen v terminalni fazi, in se razlikuje od inapetence, ki pomeni zgolj pomanjkanje apetita. Vsaj tako pravi Saša Markovič Predan, nekdanja predstojnica kliničnega oddelka za gastroenterologijo na Interni kliniki, zdaj pa strokovna direktorica KC. Mislim, da bi bilo treba omeniti tudi to stališče. --Eleassar pogovor 21:20, 30. julij 2007 (CEST)[odgovori]