Pogovor:6. maj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ali je kakšen dogovor, kako pisati vsa tista prava imena, če nekoga poznamo samo po vzdevku, npr. "Tony" Blair ali "Marlene" Dietrich?

Eksplicitnega dogovora ni - bi pa bilo zelo priporočljivo narediti nekaj v tej smeri in to nakazati na primer v slogovnem priročniku ali na eni od podobnih strani. Angleška različica ima stran »Naming conventions«. Težko je res najti pravo pot. Sam se držim polnih imen (kar pač to že pomeni). Angleži (oziroma Britanci), Francozi, idr. imajo še raznorazne vzdevke od lordov, markizov do earlov in kaj vem kaj še. Pri Jodie Foster, Carlu Saganu in še nekaterih pa sem se pregrešil, saj bi morala biti Jodie na Alicia Christian »Jodie« Foster, kar pa se smešno sliši, itd. Zaenkrat nam preostaja stara dobra preusmeritev - če pa naredimo kak dober seznam izjem, bo prav gotovo lažje. Primeri so še na »Common names« (Jimmy Carter, Bill Clinton, Mark Twain, ...) [XJam]

Ali je treba Britance strogo ločiti na Angleže, Škote, Valižane itd.? --Heretik 13:36, 6 maj 2004 (CEST)

Tudi to je zelo dobro vprašanje. Britanci so verjetno nekaj takšnega kot Američani, ali celo v novejšem času zelo znani Evropejci :o). Ne vem kako je npr. z Američani - kdo to sploh so. Najti bo potrebno definicijo Američana - verjetno je to preprosto prebivalec ZDA, ki ima ameriško državljanstvo (ki ga menda ni preprosto dobiti) ali kaj podobnega. Tudi prvotni ameriški prebivalci/Indijanci so v tem sotvarju Američani, poznamo pa še Sjuje, Apače itd. Za Britance vem še manj. Britanci sami velikokrat najraje navajajo za osebe rojene v ZK, da so Britanci, čeprav vemo npr., da je bil Maxwell Škot, Newton Anglež, Joyce Irec (za Hoyla pa že ne več). Sam ponavadi navajam ob osebnostih narodnosti, kadar se to da in kadar sem dokaj prepričan. Za britansko narodnost tako še nisem slišal - vendar to verjetno Britancem ni kaj dosti mar. Mogoče bi veljalo tudi vprašati na angleški strani. Vem, da smo Slovenci zelo občutljivi (verjetno ker smo tako majhni), če nas kdo označi za Slovake ali Avstrijce - in se tega skušam držati. Britanci se gotovo ne živcirajo, če Sikha ali Indijca označimo za Britanca. Podobne težave je imel Poirot, ko so ga označevali za Francoza. --XJam 14:46, 6 maj 2004 (CEST)