Pogovor:23. april

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Alfonzo/Alfonso

Običajno ga pri nas imenujemo kar Alfonz. Ker jih je več vladalo, bi bil vzorec za povezavo:

[[Alfonz II. (Portugalska)|Alfonz II.]]

oziroma nekaj takšnega, če je namesto Portugalske kaj drugega. Sicer pa res lepo, da dopolnjuješ obletnice. --XJam 10:25, 23 apr 2004 (CEST)

Zdaj sem si bolj natančno ogledal in mislim ,da je lahko kar Alfonz (in ne Afonz). V angleški in portugalski verziji je Afonso, v drugih pa Alfons(o)...

Sam sem imel že težave z enim drugim Alfonzom. Mislim, da je bil III. in je vladal v južni Italiji - sem pa že pozabil v katerem vladarstvu. Moral bi prebrskati zadnje spremembe, da bi videl. Vem pa da so Alfonzi, ker je bil (spet nek Alfonz - ne vem zaporedne cifre) zelo povezan s španskimi (arabskimi) astronomi. Ja, slednjega sem našel pri Koperniku. Tudi tam moram popraviti Alfonsove tabele v Alfonzove tabele. No, saj - lahko bi mogoče bilo tudi navsezadnje Alfons. Moja referenca, Zgodovina človeštva od MK ima Alfonz. Ja, za prvega pa sem našel pri Salamanci - Alfonz IX. (Kastilja, León), kralj Kastilje in Leóna (ali kastiljsko-leónski kralj). [XJam]

Shakespeare

Potem pa Shakespeare (čigar ime si zbrisal pri smrti). Smrt bo verjetno treba prestaviti na 3. maj (julijanski - gregorijanski koledar, ali mora človek to res izvedeti na strani o Cervantesu (en)???), za rojstvo pa nikjer ne piše, po katerem koledarju to velja, sicer je znano samo , da je bil 26. aprila (kdo ve kateri koledar) krščen in se domneva, da je bil rojen 3 dni prej.

Glede Shakespeara sem pravkar vprašal še na angleško stran, pa upam, da bojo tudi tam uredili to zmešnjavo --Heretik 13:22, 23 apr 2004 (CEST)

Se opravičujem za prehudo brisanje. Hvala lepa za opozorilo. [XJam]

So mi ravno odgovorili, gregorijanski koledar so uvedli 1582, v Angliji šele 17 in nekaj (na, sem že pozabil). Če torej prav razumem, za dogodke pred 1582 uporabljamo datume po takrat veljavnem julijanskem koledarju (torej Shakesprovo rojstvo ostane, razen če ga ne "rodimo" na na dan krstitve), po 1582 pa "prevajamo" na gregorijanskega, ne glede na to, kateri koledar so takrat kje imeli. Je tako? V tem primeru je umrl 3. maja. --Heretik 13:46, 23 apr 2004 (CEST)

Bo že držalo. Za koledarje rabiš kar malo predpriprav. Rusi so menda še dlje zdržali kot Angleži. Vsaj do 20. stoletja, ne, če se ne motim - vsaj po oktobrski revoluciji se spomnem, ki se je bila zgodila novembra. Bomo vse to opisali, recimo v članku o gregorijanskem koledarju (GK), da bo malce manjša zmeda. Mene zmedejo 'negativne' cifre, kjer 'stručkoti' uporabljajo nek proleptični GK. Še dobro, da me je C prepričal, da nula (0) res obstaja. Isto je z ulicami, kjer ni številke 0. John Nat King McBrideO'Brien, Hišna ulica 0, 3. kvadrant C, ob letu osorej.

Planck

Po seznamu Nobelovcev sodeč je imel cel kup imen, pa na seznamu fizikov ga ni, vsaj ne pod P --Heretik 13:07, 23 apr 2004 (CEST)

Ja, imaš prav. Sam res ne vem na katerem naslovu mora biti članek o Plancku. Mogoče bosta potrebni še dve dodatni preusmeritveni strani Planck, Max Planck, članek bo pa pristal na dolgem imenu - razen, če je zaukazano drugače.

Čeprav je Planck hudo pomemben, pa zaradi preobilice dela žal še ni prišel na vrsto. Primož se je, kakor zgleda, usmeril v fizikalne pojme, kot biografije, sam pa sem 'usekan' najbolj na zvezdoslovce in odmišljene predmetoslovce (matematike).

--XJam 13:36, 23 apr 2004 (CEST)