Pogovor:Činele

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Zbrisal sem izraz "pleh banda", ker se mi zdi, da nekako ne sodi sem. Zdi se mi, da je izraz "rene" na isti ravni - pri nas v Zasavju "rena" rečemo pokrovki za posodo; verjetno od tod "rene". --romanm (pogovor) 23:47, 27 nov 2004 (CET)

Ne vem več kako se mi je zapisala "pleh banda". Rena pa je SSKJ, tudi za činele, sicet kot "nižje pogovorno", pa jo bi pustil. Če te pa moti, mene ne bo motilo da rene izbrišeš.Janez Novak 08:13, 29 nov 2004 (CET)

Dodal sem osirotelo sliko Cinele.jpg. Ce je ze nalozena naj jo vidimo. Ali ne bi bilo pametno preimenovati prvo sliko iz CIMBALE.JPG, saj slika ne prikazuje Cimbal --Jurij 8 julij 2005 17:44 (CEST)

Slik ni nikoli preveč! Pa se ne strinjajo vsi s to trditvijo. Slik se ne da tako enostavno preimenovati (ali pa sploh ne - novo nalaganje???) kot članke. --Janez Novak 8 julij 2005 17:51 (CEST)

Tonska višina[uredi kodo]

Mar res činele nimajo določene tonske višine? Obstajajo namreč činele različnih velikosti (po moje) zaradi različnih tonskih višin. Se mar motim? --Igor 8 julij 2005 18:23 (CEST)

Imaš prav, le da je boljši izraz kot ton npr. zvočni spekter, zven itd. Frekvenčni obseg. Mislim, da pogovorno tu Slovenščina ne uporablja najboljših izrazov. Sicer pa kot ponavadi: večja činela, nižja frekvenca. --Ziga 8 julij 2005 23:57 (CEST)

Stavek: Dajejo zelo svetal in prodoren zvok brez določene tonske višine. je najbrž prevod iz angleškega članka, kjer je navedeno tudi, da sicer obstajajo tonsko uglašene činele vendar, da so redke. Tu se mi zdi, da nekaj ni v redu. Po moje so bolj redke tiste, ki niso uglašene. Zakaj bi potemtakem proizvajalci prodajali tudi činele, ki imajo izrezan del roba in tako niso več okrogle (kot so primeri na fotografijah v članku). Ne verjamem, da gre pri tem za oblikovalski poseg ali celo za napako pri proizvodnji. :) --Igor 9 julij 2005 08:45 (CEST)

Osnova je bila nemška Wikipedija, kjer piše, da nimajo dooločenega tona. --Janez Novak 9 julij 2005 08:56 (CEST)

Če vas zanima, kako zvenijo činele, pojdite enkrat na koncert simfonične klasične glasbe. Činele NE INTONIRAJO. Njihova notacija je zgolj ritmična. --Ziga 12:06, 10 julij 2005 (CEST)