Plast (geologija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Slojevitost v provinci Salta (Argentina).
Globe Goldenville v kamnolomu v Bedfordu, Nova Škotska, Kanada. To so morski sedimenti. Ta formacija pokriva več kot polovico Nove Škotske in je zabeležena na nekaterih območjih da je 8800 m debela.

V geologiji in sorodnih področjih je plast (množina: plasti) osnovna litološka enota oziroma ploščato kamninsko telo sedimentnih kamnin ali magmatskih kamnin, ki so nastale na zemeljski površini[1], ki jih od zgornje in spodnje kamnine ločujejo lezike. Je temeljna enota v stratigrafskem stolpcu (grafičnem prikazu zaporedja kamninskih plasti po njihovi starosti) in je osnova za študij stratigrafije.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Permska skozi jurska plast v planoti Kolorada na jugovzhodu Utaha dokazuje načela stratigrafije. Ti sloji sestavljajo veliko znanih uglednih kamninskih formacij v široko razporejenih zaščitenih območjih, kot sta narodna parka Capitol Reef in Canyonlands. Od zgoraj navzdol: zaobljene tanke kupole Navajo peščenjaka, večplastne rdeče formacije Kayenta, ki oblikujejo klife, navpično spojene rdeče Wingate peščenjake, nagib oblikujejo škrlatne Chinle formacije, večplastna, svetlejša rdeča Moenkopi formacija in bela, večplastna Cutler formacija peščenjaka. Slika je iz narodnega rekreacijskega območja Glen Canyon, Utah.

Vsaka plast je običajno ena od številnih vzporednih plasti, ki ležijo ena na drugi, določene z naravnimi procesi. Lahko se širijo na več sto tisoč kvadratnih kilometrih zemeljske površine. Plasti se običajno obravnavajo kot pasovi različnih barvnih ali različno strukturiranih materialov, ki so izpostavljeni na klifih ali pečinah, cestnih usekih, kamnolomih in na bregovih rek. Posamezni pasovi se lahko razlikujejo po debelini od nekaj milimetrov do enega kilometra ali več. Vsak pas predstavlja poseben način usedanja: rečni mulj, plažni pesek, premog, močvirje, peščena sipina, lava, itd.

Poimenovanje[uredi | uredi kodo]

Geologi preučujejo plasti kamnin in jih kategorizirajo po materialu postelj. Vsak ločen sloj je običajno dodeljen imenu lista, običajno na podlagi mesta, reke, gore ali regije, kjer je formacija izpostavljena in na voljo za študij. Na primer, Burgess Shale je debel, temen, občasno fosiliziran skrilavec, izpostavljen visoko v Kanadskem Skalnem gorovju v bližini prelaza Burgess. Majhne razlike v materialu v formaciji se lahko opišejo kot "člani" (ali včasih "ležišča"). Formacije se zbirajo v "skupine", te pa se lahko zbirajo v "superskupine".

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »stratification | geology«. Encyclopedia Britannica (v angleščini). Pridobljeno 23. oktobra 2017.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Hans Murawski, Wilhelm Meyer: Geologisches Wörterbuch. 12. Auflage. Spektrum Akademischer Verlag, 2010, S. 37, ISBN 978-3-8274-1810-4.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]