Planche des Belles Filles

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ob dirki Les Trois Ballons

Planche des Belles Filles je 1.148 metrov visoki vrh v francoskih Vogezih. Nahaja se na ozemlju občine Plancher-les-Mines (departma Haute-Saône). V neposredni bližini vrha leži istoimensko smučarsko središče, do katerega je speljana cesta iz Plancher-les-Mines, le-ta se nahaja jugozahodno od vrha, na ozemlju departmaja Haute-Saône, v bližini meje z ozemljem Belfort.

Kolesarstvo[uredi | uredi kodo]

Planche des Belles Filles je vsako leto junija ciljno prizorišče kolesarske dirke Les Trois Ballons s kratkim vendar zahtevnim 5,5 km dolgim vzponom s povprečno 9,5% naklonino, z občasnimi razdelki zlasti na začetku vzpona tudi do 14%. Zmernejši je le zadnji kilometer, s 7% naklonom.

Planche des Belles Filles bo 7. julija 2012 ciljno prizorišče tudi 7. etape 99. kolesarske dirke po Franciji. Ob adaptacijskih delih na cesti, potrebnih za organizacijo Toura, je prišlo tudi do ostrih nasprotovanj s strani okoljevarstvenega gibanja[1][2] z utemeljitvijo, da dela niso bila predmet predhodnih posvetovanj, da niso v skladu s predpisi urbanističnega načrtovanja. Poleg tega naj bi dela povzročila degradacijo okolja, sam kraj pa se nahaja v neposredni bližini naravnega rezervata Ballons Comtois, podprtega z Naravo 2000.

Vir[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]