Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pirati s Karibov:
Prekletstvo črnega bisera
RežijaGore Verbinski
ProdukcijaJerry Bruckheimer
Scenarij
ZgodbaTed Elliott
Terry Rossio
Stuart Beattie
Jay Wolpert
VlogeJohnny Depp
Geoffrey Rush
Orlando Bloom
Keira Knightley
GlasbaKlaus Badelt
FotografijaDariusz Wolski
MontažaStephen E. Rivkin
Arthur Schmidt
Craig Wood
Studio
Walt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
First Mate Productions Inc.
DistribucijaBuena Vista Pictures
Datum izida
9. julij 2003
Dolžina
143 minut
DržavaZdružene države Amerike
JezikAngleščina
Proračun140 milijonov $
Dohodek bruto654.264.015 $[1]

Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera (v izvirniku Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl) je fantazijsko-pustolovski film iz leta 2003, ki temelji na eni izmed tem v Disneyjevem parku. Režiral ga je Gore Verbinski, produciral pa Jerry Bruckheimer. Govori o Willu Turnerju (Orlando Bloom) in piratskemu kapitanu Jacku Sparrowu (Johnny Depp), ki se namenita rešiti Elizabeth Swann (Keira Knightley), ki jo je ugrabila posadka ladje Črni biser pod poveljstvom Hectorja Barbosse (Geoffrey Rush).

Scenarij za film je leta 2001 napisal Jay Wolpert, in sicer na podlagi ene izmed tem Disneyjevega parka, zgodaj leta 2002 pa ga je izpopolnil Stuart Beattie. Ob približno istem času je del projekta postal tudi Jerry Bruckheimer; na scenariju sta nato pričela delati Ted Elliott in Terry Rossio, ki sta zgodbi dodala še nadnaravno prekletstvo. Film so snemali od oktobra 2002 do marca 2003 v svetem Vincentu in Grenadiniju in v studijih v Los Angelesu, Kalifornija.

Film se je premierno predvajal v letovišču Disneyland v Anaheimu, Kalifornija. Film Prekletstvo črnega bisera je požel nepričakovan uspeh in filmski kritiki so ga v glavnem hvalili, po vsem svetu pa je zaslužil več kot 653 milijonov USD in bil nominiran za pet oskarjev, med drugim tudi v kategoriji za »najboljšega igralca« (Johnny Depp). Postal je prvi film iz filmske serije Pirati s Karibov, ki jo poleg njega sestavljajo še trije filmi.

Igralska zasedba[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  1. "Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera (2003)". Box Office Mojo. Pridobljeno dne 21.5.2007. (angleško)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]