Peter Pan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Peter Pan je lik, ki ga je ustvaril škotski novelist in dramatik J.M. Barrie (1860-1937). Prebrisan fantič s sposobnostjo letenja zavrača idejo o odraščanju in svoje večno otroštvo, polno dogodivščin, preživlja v deželi Nije, kjer je vodja svoje druščine Izgubljenih fantov. V življenju se srečuje z morskimi deklicami, pirati, indijanci in vilami, od časa do časa pa spozna tudi otroke iz resničnega sveta.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Peter Pan se je prvič pojavil v Barriejevem delu The Little White Bird, ki je bilo leta 1902 napisano za odrasle bralce. Po zelo pozitivnem odzivu na igro o Petru Panu leta 1904, se je založba (Hodder and Stoughton) odločila podaljšati tista poglavja knjige The Little White Bird, v katerih je nastopal Peter Pan, in jih ponovno izdati, tokrat pod noslovom Peter Pan in Kensington Gardens.

Leta 1911 je knjiga kot novela izšla pod naslovom Peter and Wendy, kasneje kot Peter Pan and Wendy in nazadnje preprosto kot Peter Pan.

Peter Pan se je pojavil v številnih televizijskih priredbah, filmih ter nadaljevankah, med drugim tudi v vsesplošno znanem animiranem Disneyevem filmu Peter Pan ter kar nekaj mjuziklih.

Videz[uredi | uredi kodo]

Barrie nikoli podrobno ni opisal Petrovega izgleda, niti v noveli Peter and Wendy, tako da je veliko prepuščenega domišliji bralca. V noveli pa enkrat omeni, da ima Peter še vse mlečne zobe. Opiše ga kot lepega dečka s čudovitim nasmehom, v igri pa nosi obleko z jesenskega listja in pajkove mreže. Njegovo ime in igranje flavte namigujeta na podobnost z mitočloškim bitjem Panom.

Tradicionalno je Petra igrala odrasla ženska, predvsem zaradi tega, ker v igru nastopajo otroci, še mlajši od glavnega junaka, tako da ga zelo redko na odru vidimo v »originalnih« oblačilih.

V Disneyevih filmih Peter nosi enostavno obleko, zeleno tuniko s kratkimi rokavi, bombažne hlače in kapo s peresom. Ima škratovska ušesa in oranžkaste lase.