Pelamis

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Pelamis valovna elektrarna je naprava, ki spremeni energijo valovanja v električno energijo. Sestavljena je iz gibljivih delov, ki se gibajo zaradi valovanja in potem preko hidravličnih sistemov generirajo elektriko.

Pelamis je razvilo škotsko podjetje Pelamis Wave Power, prej (Ocean Power Delivery). Leta 2004 je bila prva elektrarna na svetu, ki je generirala elektriko iz valov..[1] Potem so zgradili še 5 testnih naprav P1, ki so jih uporabljali na portugalski obali in Pelamis P2 druge generacije, pri Orkneyu leta 2010.

Delovanje[uredi | uredi kodo]

Pelamis deluje na globinah večjih od 50 metrov. Sestoji iz napol potopljenih delov, ki so povezani z zgibi. Ko pride val, se sekcije gibajo in pri tem premikajo hidravlične cilindre, ki so povezani z generatorjem. Električni kabel na dnu morja je povezan z omrežjem.

Pelamis P2 je 180 m dolga, s premerom 4 m in težo približno 1350 ton. Seastavlja jo pet sekcij in štirje zgibi [2]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Update on EMEC activities, resource description, and characterisation of wave-induced velocities in a tidal flow«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. januarja 2012. Pridobljeno 3. decembra 2010.
  2. »Pelamis P2«. Pelamis Wave Power. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. julija 2012. Pridobljeno 29. junija 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]