Partis

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Partis.si je slovenski spletni portal za internetno izmenjavo datotek. Deluje preko privatnega sledilnika, ki omogoča za nekatere pravno sporno prosto deljenje datotek (filmov za odrasle, filmov, glasbe in programske opreme ter računalniških iger in iger za konzole) na območju Slovenije s pomočjo protokola BitTorrent. Poleg tega na strani objavljajo razne novice, aktiven je tudi forum. Stran se je že večkrat sesula (zaradi tehničnih težav, nadgradenj in navala uporabnikov).

Izmenjava[uredi | uredi kodo]

Izmenjava poteka sledeče. Prvi pogoj je registracija oziroma ustvaritev lastnega računa. Potem preko ponujenih sledilnikov poiščeš želeno vsebino in to si nato preko torrenta klienta (µTorrent, qBittorrent) preneseš k sebi. Prenos poteka različno hitro, odvisno od hitrosti internetne povezave in predvsem od števila sejalcev, ki ponujajo tisto datoteko. Ko potem to enkrat preneseš na svoj računalnik, postaneš sejalec. To je pomembno, saj tovrstna skupnost temelji ravno na pripravljenosti posameznikov na povrnitev podatkov drugim, tako na način kot si sam to prejel tudi ti daš oziroma omogočiš drugim enako. Posledično se beleži, koliko je bilo na tvojem računu sprejeto in oddano ter razmerje med njima. Na Partisu se pričakuje od uporabnika, da ima razmerje vsaj na enici, torej da vsaj toliko kolikor je prejel je tudi oddal. Uporabnike, ki nimajo dovolj oddanega materiala, oziroma imajo razmerje pod enico, se nekajkrat opozori in če to ne zaleže se jih v skrajnem primeru blokira.

Izpad marca 2021[uredi | uredi kodo]

9. marca 2021 je nekaj minut po polnoči zagorelo v podatkovnem centru OVHcloud, kjer je tudi Partis imel vse svoje podatke.[1] Stran se je zato sesula, vodstvo Partisa pa je sporočilo, da se selijo k drugemu ponudniku, vendar, da bo proces zaradi izgube podatkov v požaru trajal nekaj časa.[navedi vir] saj so nekaj podatkov izgubili v požaru in ker je vse ostale podatke treba naložiti pri novem ponudniku. Stran ni delovala več kot dva meseca. Potem so stran vzpostavili, da so uporabniki dobili dostop do večine datotek. Pred kratkim so začeli preizkušati novo verzijo. Po nekaterih ocenah naj bi bil Partis v polni obliki na voljo nekje do konca meseca oktobra 2021.[navedi vir]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Tomšič, Matic (10.3.2021). "Nov šok za uporabnike Partisa: tokrat je veliko bolj resno". SiolNET. Pridobljeno 15.3.2021. {{cite web}}: Preveri datumske vrednosti v: |accessdate= and |date= (pomoč)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]