Paranormalno (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Paranormalno
RežiserOren Peli
ScenaristOren Peli
IgralciKatie Featherston
Micah Sloat
DistribucijaParamount Pictures
Datum izida
14. oktober 2007
Dolžina
86 min.
DržavaFlag of the United StatesZDA
Jezikangleščina
Proračun$15.000

Paranormalno (izviren angleški naslov: Paranormal Activity) je ameriška neodvisna nadnaravna grozljivka iz žanra najdenih posnetkov, iz leta 2007, delo, scenarista, urednika in režiserja Oren Pelija. Je prvi (filmsko časovno tretji) film iz filmske serije Paranormalno (Paranormal Activity). Film sledi mlademu paru Katie in Micahu, ki sta priča paranormalne dejavnosti v njunem domu. Film je posnet v stilu ''najdenih posnetkov'', s kamerami, ki jih je par nastavil, da bi lažje razumel, kaj se dogaja.

Film je sicer neodvisen, vendar ga je leta 2007 prevzel distributor Paramount Pictures, ki ga je preuredil in mu dal nov konec. Film je bil izdan v nekaterih kinematografih v ZDA 25. septembra 2009, in 16. oktobra 2009 za celotno državo. Film je samo v ZDA zalužil skoraj 108 milijonov $ in 85 milijonov $ v tujini, torej skupno 193 milijonov $. Paramount/DreamWorks je za filmske pravice plačal 350 000 $. Je najbolj dobičkonosen film, glede na proračun.

Nadaljevanje Paranormalno 2 (Paranormal Activity 2) je bilo izdano 22. oktobra 2010. Uspeh prvih dveh filmov je prinesel še več filmov iz te serije: Paranormalno 3 (Paranormal Activity 3) izdano 21. oktobra 2011, Paranormalno 4 (Paranormal Activity 4) izdano 19. oktobra 2012, Paranormalno: Označeni (Paranormal Activity: The Marked Ones) izdano 3. januarja 2014 in Paranormalno: Dimenzija duhov (Paranormal Activity: Ghost Dimension) izdano 23. okobra 2015.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Mlad par Katie in Micah se preselita v novo hišo v San Diegu. Ker Katie trdi da jo zlobna podoba straši že od otroštva, Micah postavi kamero v spalnico, da bi posnel paranormalno aktivnost ponoči. Katie najame poznavalca paranormalnih pojavov dr. Fredrich, ki ugotovi da je Katie zasleduje demon, ki se hrani z negativno energijo in si želi prevzeti Katie. Svetuje jima naj ne poskušata komunicirati z demonom, in da naj po potrebi pokličeta demonologa dr. Johanna Averiesa. Katie je v to zelo zainteresirana, Micah pa teh stvari ne vzame resno.

Kamera ujame številne nenavadne dogodke, ki so na začetku manjše npr. zvoki, samodejno prižiganje luči in premikanje vrat. Micah demona zmerja in izziva, kar stvari še poslabša. Trinajsto noč demon glasno zarjove in strese celo hišo. Snemalci zvoka, ki jih je postavil Micah posnamejo nenavaden zvok, ko Micah vpraša demona ali bi želel komunicirati s ploščo za klicanje duhov. Petnajsto noč se Katie zbudi sredi noči in stoji dve uri zraven postelje in strmi v Micaha, kasneje pa se odpravi ven. Micah skuša prepričati Katie, da se vrne v hišo vendar ona ne želi. Naslednji dan se Katie teh dogodkov ne spomni.

Micah domov prinese ploščo za klicanje duhov kar razburi Katie. Ko zapustita hišo, kamera posname nevidno silo premikati kazalo na plošči, ki sestavi neznano sporočilo katero nato zagori. Katie si video ogleda in prosi Micaha, da pokličeta strokovnjaka, vendar jo on ponovno zavrne. Sedemnajsto noč Micah po tleh hodnika in spalnice potrese otroški puder. Par se zbudi in odkrije nečloveške stopinje, ki vodijo na podstrešje. Tam Micah najde ogorelo fotografijo majhne Katie, ki je mislila da je bila fotografija uničena v nerazložljivem požaru pred leti. Katie končno pokliče demonologa dr. Averiesa, vendar je ta odsoten.

Dogodki sedemnajste noči psihično zelo oslabijo par, kar demona samo ojača. V naslednjih nočeh postanejo paranormalni pojavi pogostejši in hujši. Zaradi tega pokličeta dr. Fredricha, ki ugotovi da je v hiši visoka stopnja demonove prisotnosti, zato ju zapusti saj meni da bo v nasprotnem primeru demona samo razjezil. Tako par izgubi vso upanje, kar povzroči da demon končno iz postelje zvleče Katie in jo ugrizne, ki tako postane popolnoma obsedena. Micah odkrije ugriz in se odloči, da se preselita v motel saj so stvari ušle iz nadzora. Ravno ko želita oditi, obsedena Katie prepriča Micaha, da bosta ostala v redu.

Naslednjo noč se Katie vstane in dve uri strmi v Micaha , nato pa se odpravi po stopnicah navzdol. Po trenutku tišine, začne Katie kričati in Micah steče k njej. Naenkrat Micah zakriči od bolečine, Katie pa se umiri. Nato je slišati težke korake po stopnicah. Micahovo truplo je nasilno vrženo v kamero, ki pade iz stojala. Pokaže se Katie, ki je zaradi prisotnosti demona spremenjena. Počasi vstopi umazana od krvi v sobo. Stopi k Micahovem truplu in pogleda v kamero. Pokaže se njen demonsko spremenjen obraz in kamera se ugasne. Sporočilo na koncu pojasni, da je Micahovo truplo našla policija 11. 11. 2006, ter da je Katie izginila neznano kam.

Drugi konci[uredi | uredi kodo]

Ko je Paramount odkupil film, sta bila ustvarjena še dva konca, vendar je bil v kinih prikazan samo en (originalen konec je bil prikazan na samo eni predstavi).

Original[uredi | uredi kodo]

Ko je Katie odšla po stopnicah in s kričanjem zbudila Micaha, se v spalnico vrne samo Katie z velikim krvavim kuhinjskim nožem. Usede se zraven postelje z nožem v roki, ter v takšnem položaju ostane ves dan. Naslednji dan Katie pokliče njena prijateljica Amber. Ko ponoči slednja vstopi v hišo, začne Amber kričati (našla je Micahovo truplo) in steče ven.

Čez uro in pol prispe policija, ki prav tako najde Micahovo truplo. V spalnici najdejo tudi Katie in jo pokličejo po imenu. Ta se zbudi iz prejšnjega stanja in deluje zmedeno. Policija jo prosi naj odloži nož, vendar ona steče proti njej zato jo ustrelijo in ubijejo. Policija začne raziskovati kraj dogodka, kamera pa še vedno snema.

Parmountov konec[uredi | uredi kodo]

Ta konec je mogoče najti le na nekaterih domačih izdajah. Katie ubije Micaha kot v drugih koncih in se vrne v spalnico. Nato zapre in zaklene vrata spalnice, ter si z nožem prereže vrat in umre.

Neposnet konec[uredi | uredi kodo]

Posnet je bil tudi tretji konec, vendar zaradi njegove brutalne vsebine ni bil izdan.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]