Paranormalno (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Paranormalno
RežijaOren Peli
ScenarijOren Peli
VlogeKatie Featherston
Micah Sloat
DistribucijaParamount Pictures
Datum izida
14. oktober 2007
Dolžina
86 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$15.000

Paranormalno (izviren angleški naslov: Paranormal Activity) je ameriška neodvisna nadnaravna grozljivka iz žanra najdenih posnetkov, iz leta 2007, delo, scenarista, urednika in režiserja Oren Pelija. Je prvi (filmsko časovno tretji) film iz filmske serije Paranormalno (Paranormal Activity). Film sledi mlademu paru Katie in Micahu, ki sta priča paranormalne dejavnosti v njunem domu. Film je posnet v stilu najdenih posnetkov, s kamerami, ki jih je par nastavil, da bi lažje razumel, kaj se dogaja.

Film je sicer neodvisen, vendar ga je leta 2007 prevzel distributor Paramount Pictures, ki ga je preuredil in mu dal nov konec. Film je bil izdan v nekaterih kinematografih v ZDA 25. septembra 2009, in 16. oktobra 2009 za celotno državo. Film je samo v ZDA zaslužil skoraj 108 milijonov $ in 85 milijonov $ v tujini, torej skupno 193 milijonov $. Paramount/DreamWorks je za filmske pravice plačal 350 000 $. Je najbolj dobičkonosen film, glede na proračun.

Nadaljevanje Paranormalno 2 (Paranormal Activity 2) je bilo izdano 22. oktobra 2010. Uspeh prvih dveh filmov je prinesel še več filmov iz te serije: Paranormalno 3 (Paranormal Activity 3) izdano 21. oktobra 2011, Paranormalno 4 (Paranormal Activity 4) izdano 19. oktobra 2012, Paranormalno: Označeni (Paranormal Activity: The Marked Ones) izdano 3. januarja 2014 in Paranormalno: Dimenzija duhov (Paranormal Activity: Ghost Dimension) izdano 23. okobra 2015.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Mlad par Katie in Micah se preselita v novo hišo v San Diegu. Ker Katie trdi da jo zlobna podoba straši že od otroštva, Micah postavi kamero v spalnico, da bi posnel paranormalno aktivnost ponoči. Katie najame poznavalca paranormalnih pojavov dr. Fredrich, ki ugotovi da je Katie zasleduje demon, ki se hrani z negativno energijo in si želi prevzeti Katie. Svetuje jima naj ne poskušata komunicirati z demonom, in da naj po potrebi pokličeta demonologa dr. Johanna Averiesa. Katie je v to zelo zainteresirana, Micah pa teh stvari ne vzame resno.

Kamera ujame številne nenavadne dogodke, ki so na začetku manjše npr. zvoki, samodejno prižiganje luči in premikanje vrat. Micah demona zmerja in izziva, kar stvari še poslabša. Trinajsto noč demon glasno zarjove in strese celo hišo. Snemalci zvoka, ki jih je postavil Micah posnamejo nenavaden zvok, ko Micah vpraša demona ali bi želel komunicirati s ploščo za klicanje duhov. Petnajsto noč se Katie zbudi sredi noči in stoji dve uri zraven postelje in strmi v Micaha, kasneje pa se odpravi ven. Micah skuša prepričati Katie, da se vrne v hišo vendar ona ne želi. Naslednji dan se Katie teh dogodkov ne spomni.

Micah domov prinese ploščo za klicanje duhov kar razburi Katie. Ko zapustita hišo, kamera posname nevidno silo premikati kazalo na plošči, ki sestavi neznano sporočilo katero nato zagori. Katie si video ogleda in prosi Micaha, da pokličeta strokovnjaka, vendar jo on ponovno zavrne. Sedemnajsto noč Micah po tleh hodnika in spalnice potrese otroški puder. Par se zbudi in odkrije nečloveške stopinje, ki vodijo na podstrešje. Tam Micah najde ogorelo fotografijo majhne Katie, ki je mislila da je bila fotografija uničena v nerazložljivem požaru pred leti. Katie končno pokliče demonologa dr. Averiesa, vendar je ta odsoten.

Dogodki sedemnajste noči psihično zelo oslabijo par, kar demona samo ojača. V naslednjih nočeh postanejo paranormalni pojavi pogostejši in hujši. Zaradi tega pokličeta dr. Fredricha, ki ugotovi da je v hiši visoka stopnja demonove prisotnosti, zato ju zapusti saj meni da bo v nasprotnem primeru demona samo razjezil. Tako par izgubi vso upanje, kar povzroči da demon končno iz postelje zvleče Katie in jo ugrizne, ki tako postane popolnoma obsedena. Micah odkrije ugriz in se odloči, da se preselita v motel saj so stvari ušle iz nadzora. Ravno ko želita oditi, obsedena Katie prepriča Micaha, da bosta ostala v redu.

Naslednjo noč se Katie vstane in dve uri strmi v Micaha , nato pa se odpravi po stopnicah navzdol. Po trenutku tišine, začne Katie kričati in Micah steče k njej. Naenkrat Micah zakriči od bolečine, Katie pa se umiri. Nato je slišati težke korake po stopnicah. Micahovo truplo je nasilno vrženo v kamero, ki pade iz stojala. Pokaže se Katie, ki je zaradi prisotnosti demona spremenjena. Počasi vstopi umazana od krvi v sobo. Stopi k Micahovem truplu in pogleda v kamero. Pokaže se njen demonsko spremenjen obraz in kamera se ugasne. Sporočilo na koncu pojasni, da je Micahovo truplo našla policija 11. 11. 2006, ter da je Katie izginila neznano kam.

Drugi konci[uredi | uredi kodo]

Ko je Paramount odkupil film, sta bila ustvarjena še dva konca, vendar je bil v kinih prikazan samo en (originalen konec je bil prikazan na samo eni predstavi).

Original[uredi | uredi kodo]

Ko je Katie odšla po stopnicah in s kričanjem zbudila Micaha, se v spalnico vrne samo Katie z velikim krvavim kuhinjskim nožem. Usede se zraven postelje z nožem v roki, ter v takšnem položaju ostane ves dan. Naslednji dan Katie pokliče njena prijateljica Amber. Ko ponoči slednja vstopi v hišo, začne Amber kričati (našla je Micahovo truplo) in steče ven.

Čez uro in pol prispe policija, ki prav tako najde Micahovo truplo. V spalnici najdejo tudi Katie in jo pokličejo po imenu. Ta se zbudi iz prejšnjega stanja in deluje zmedeno. Policija jo prosi naj odloži nož, vendar ona steče proti njej zato jo ustrelijo in ubijejo. Policija začne raziskovati kraj dogodka, kamera pa še vedno snema.

Parmountov konec[uredi | uredi kodo]

Ta konec je mogoče najti le na nekaterih domačih izdajah. Katie ubije Micaha kot v drugih koncih in se vrne v spalnico. Nato zapre in zaklene vrata spalnice, ter si z nožem prereže vrat in umre.

Neposnet konec[uredi | uredi kodo]

Posnet je bil tudi tretji konec, vendar zaradi njegove brutalne vsebine ni bil izdan.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Produkcija[uredi | uredi kodo]

S poskusom, da bi se bolj osredotočil na realnost kot na akcijo in kri, se je Peli odločil posneti film z domačo video kamero. V odločitvi o bolj surovem in nepremičnem formatu (kamera je skoraj vedno bila na stojalu ali na čem drugem) in zmanjšani potrebi po snemalcih je bila ustvarjena "višja stopnja verodostojnosti" za občinstvo, saj se je "več vlagalo v zgodbo kot v like. Peli je dejal, da je dialog bil naraven saj ni bilo nobenega pravega scenarija. Namesto tega so igralci dobili zgradbo zgodbe in situacije kjer so improvizirali, podobno tehniko so uporabili tudi pri Čarovnici iz Blaira (The Blair Witch Project). Peli je povedal, da je na avdicije prišlo nekaj sto ljudi preden je spoznal Katie Featherson in Micaha Sloata. Najprej jih je sprejel na posamično avdicijo nato pa še na skupno. Peli je bil navdušen nad kemijo med igralcema in izjavil, Če ste videli posnetke [avdicije], bi mislili da se poznata že leta. Na gostovanju na televizijskem šovu The Jay Leno Show, 3. novembra 2009, sta Sloat in Feathersonova povedala, da sta na LACastingu odkrila, da iščejo igralce. Feathersonova je izjavila, da sta bila za njuno delo plačana 500 $.

Film je bil posnet v sedmih dneh po urniku, ki si ga je zamislil Peli. Sloat, ki je nadzoroval kamero večji del filma, je bil nekdanji snemalec na njegovi univerzitetni filmski postaji. Bil je naporen teden je povedal Peli, ki je izjavil, da so film snemali podnevi in ponoči in ga hkrati urejali ter da so lahko nanj upodabljali vizualne učinke, medtem ko se posnetki predvajajo. Predstavljeni so bili tudi mnogi konci, vendar niso bili vsi posneti.

Film je bil predstavljen leta 2007 na filmskem festivalu Screamfest Horror Film, kjer je navdušil asistenta Creative Artists Agency, Kirill Baru tako močno, da je CAA podpisal zastopništvo s Pelijem. Z namenom, da bi našli distributorja filma in/ali delo režije za Pelija, je agencija poslala DVDje filma čim več ljudem v filmski industriji. Tako je film opazil tudi Jason Blum iz Miramax Films, ki je v njem videl potencial. Blum je sodeloval s Pelijem in film preuredil, ter ga prijavil na filmski festival Sundance, vendar so ga zavrnili. DVD je prav tako navdušil DreamWorks, predvsem Adama Goodmana, Stacey Snider in nazadnje Stevena Spielberga, ki je tako prekinil dogovor med Blumom in Pelijem.

DreamWorks je nameraval narediti remake filma z večjim proračunom in Pelijevo režijo, izvirnik pa bi bil le dodatek na DVDju. Niso vedeli kaj narediti z njim [izvirnikom] je povedal Blum; želeli so le biti v poslu s Pelijem. Blum in Peli sta se sicer strinjala vendar sta želela poskusiti z filmsko predstavo izvirnika pred remakom, saj sta menila, da bi ga občinstvo dobro sprejelo.

Med prikazom filma so gledalci začeli odhajati; Goodman je mislil, da je film propadel, dokler ni ugotovil, da občinstvo odhaja ker je bilo tako prestrašeno. Takrat je ugotovil, da remake ni pametna ideja. Paramount Pictures, ki je leta 2005 prevzelo DreamWorks, je kupilo pravice za film in pravice za vsa nadaljevanja za 350 000 $. Ko je film prevzel Paramount, je prišlo do nekaj sprememb. Nekaj prizorov je bilo izbrisanih, nekaj dodanih in spremenjen je bil konec, saj so posneli dva nova. Konec, ki je bil po izdaji prikazan po celem svetu, je edini od treh, ki je vseboval posebne učinke in je drugačen kot tisti, ki je bil prikazan na Screamfestu in Burbanku. Izdaja v kinematografe je bila zakasnela, ker je Paramount zaustavil vse DreamWorksove produkcije. Medtem so mednarodni kupci že kupili pravice za 52 držav. Šele ko je junija 2009 Goodman postal glavni producent pri Paramount, se je film dokončno izdal jeseni.

Izdaja[uredi | uredi kodo]

Paranormalno je bilo premierno prikazano na filmskem festivalu Screamfest Horror Film v Severni Ameriki 14. oktobra 2007. Flm je bil prikazan tudi 18. januarja 2008 na filmskem festivalu Slamdance in 6. septembra 2009 na 36. filmskem festivalu Telluride.

Različica z novim koncem, potem ko je Paramount odkupil film, je bila predvajana 25. septembra 2009 v dvanajstih mestih po ZDA. Enajst od dvanajstih krajev je bilo razprodanih. Na svoji spletni strani je režiser Oren Peli pozival uporabnike interneta, da na Eventful 'zahtevajo' kje se bo film predvajal. To je bilo prvič, da je takšno oglaševanje uporabila večja filmska produkcijska hiša. 8. septembra je Paramount objavil, še 20 novih lokacij prikazovanja filma 2. oktobra, vključno z večjima mestoma kot sta New York in Chicago.

3. oktobra je bilo 33 predstav na vseh 20 lokacijah razprodanih in, da je film zaslužil 500 000 $. Dan kasneje je Paramount objavil, da ima film omejeno število lokacij prikazovanja in sicer 40, kjer se bo predvajal vse ure (vključno z po polnočnimi predstavami). 6. oktobra je Paramount objavil, da se bo film predvajal tudi v drugih državah, saj je prejel milijon zahtev na Eventfulu, 10 oktobra pa jih je bilo že več kot milijon. Paramount je določil, da bo povečal število lokacij predvajanja 23. oktobra. Novembra je bil film prikazan po celem svetu.

Domača izdaja[uredi | uredi kodo]

Paranormalno ni bilo izdano na DVD ali Blu-ray do 29. decembra 2009, torej več kot dve leti po tistem ko je bilo posneto. Domača izdaja vsebuje tudi enega izmed koncev, ki niso bili prikazani v kinih. V Združenem Kraljestvu je bil DVD in Blu-ray izdan 22. marca 2010 z dodatki. Na Nizozemskem je bil film izdan na video kaseti leta 2010.

Pred koncem filma, se je na DVD izdajah pojavilo za 15 minut imen, kot del posebne promocije. Sporočilo, ki se je prikazalo pred tem je dejalo: Oboževalcem, ki so zahtevali film, je bil poslan email, če želijo da sepojavi njihovo ime kot zahvala za filmski uspeh.

Sprejem[uredi | uredi kodo]

Odzivi kritikov[uredi | uredi kodo]

Film je prejel predvsem pozitivne odzive po izidu. Rotten Tomatoes je filmu podalo 83% na podlagi 199 mnenj in ga ocenilo z 7/10. Eno izmed mnenj na spletni strani je: Z uporabo nizkega proračuna je Paranormalno enostavna a neusmiljena zgodba o hiši strahov v 90. minutah. Na spletni strani Metacritic so filmu dali oceno 68 od 100 na podlagi 24. kritik, ki so bile povečini pozitivne.

Filmska kritika James Berardinelli in Roger Ebert sta oba filmu dala 3.5 zvezdici od 4. možnih. Ebert je dejal, film prikazuje eno mojih najljubših točk, ta tišina in čakanje sta lahko bolj razburljiva kot karkoli. V večini filma se nič ne dogaja in verjemite mi, da vam ne bo dolgčas. Owen Gleiberman, kritik revije Entertainment Weekly, je film ocenil z A- in ga imenoval za grozljivega... srhljivega in strašnega ter dejal, da Paranormalno odpihne stran vse 30 let stare klišeje nočnih mor. Bloody Disgusting je film postavilo na 16. mesto na svojem seznamu Dvajset najboljših grozljivk desetletja, kjer so zapisali, Peli si zasluži pohvale zaradi prikaza najboljše napetosti, sodobnega okolja - navadnega in ljubkega doma v San Diegu. Ne zveni ravno strašljivo, toda Peli zna to narediti grozljivo. Če med gledanjem filma vsaj enkrat ali dvakrat ne zavrtite naslonjala za roke, verjetno nimate utripa.

Vendar nekateri kritiki filma niso marali. Michael Carter je za študentski časopis The Brezee film označil kot v redu, ter mu pripisal cenene skoke straha in še bolj cenen stil najdenih posnetkov. David Startton iz avstralske televizijske oddaje At the Movies je dejal, da je film zelo ne strašljiv, očiten in poln klišeja. Vsi smo to že videli. Marc Savlov je za časopis The Austin Chronicle film imenoval za izjemno mučen You Tube film, ki je se je spretno tržil. Bill Gibron je za PopMatters film označil za drugo najslabšo grozljivko vseh časov in da je bil potrata časa zasnove in izvedbe.

Zaslužek[uredi | uredi kodo]

Ko je film bil predvajan 25. septembra 2009 v dvanajstih kinih je v prvem dnevu zaslužil 36 146 $ in 77 873 $ v prvem vikendu, ter tako zaslužil 6489 $ na lokacijo. Do še večjega uspeha je prišlo, ko se je film predvajal v 33. kinih 1. oktobra 2009 in tako podvojil svoj zaslužek na 532 242 $, torej v povprečju 16 129 $ na lokacijo in tako v 10. dneh zaslužil v celoti 776 763 $.

Z predvajanjem v 160. kinih, v vikendu med 9. in 11. oktobrom, je film zaslužil 2 659 296 $ tisti petek, torej 16 621 $ na kino. Čez vikend je film dosegel vrhunec zaslužka na kino in sicer v povprečju 49 379 $ in tako pristal na četrtem mestu za Počitnicami za odrasle (Couples Retreat), Dobrodošli v deželi zombijev (Zombieland) in Oblačnim z mesnimi kroglicami (Cloudy with a Chance of Meatballs). Čez vikend 16. oktobra 2009, se je Paranormalno predvajalo v 600 več kinematografov z zaslužkom 19 617 650 $, ter z 25 813 $ na kino prišlo do zaslužka 33 171 743 $. Čez vikend 23. oktobra 2009 je Paranormalno postalo prvo, ki je premagalo Žago VI (Saw VI) po zaslužku, ki je prej imela 14 118 444 $ in se predvajala v 3036 kinih medtem ko se je Paranormalno predvajalo v 1945 kinih. Film je zaslužil 107 918 810 $ in še dodatnih 85 436 990 $ na tujem trgu. Končni zaslužek filma je bil torej 193 355 800 $.

Pohvale[uredi | uredi kodo]

Film je bil nominiran za najboljše prvo delo na nagradah Independent Spirit 2009.

Sorodna dela[uredi | uredi kodo]

Na Japonskem je leta 2010 izšlo nadaljevanje z naslovom Paranormalno 2: Tokijska noč (Paranormal Activity: Tokyo Night). Prav tako je leta 2010 izšel mockbuster, katerega je izdal The Asylum, ki so ustvarili svoj podoben film z naslovom Paranormalna entiteta (Paranormal Entity). Slednjemu je sledilo še več filmov.

Elektronski strip[uredi | uredi kodo]

Decembra 2009 je bil za iPhone izdan kratek elektronski strip z naslovom Paranormalno: Iskanje Katie (Paranormal Activity: Search for Katie). Napisal ga je Scott Lobdell in prikazuje risbe Marka Badgerja.

VR igra[uredi | uredi kodo]

VRWerx je izdal VR igro z naslovom Paranormalno: Izgubljena duša (Paranormal Activity: The Lost Soul) za Oculus Rift, HTC Vive in PlayStation VR.

Parodije[uredi | uredi kodo]

7. marca 2010 sta Alec Baldwin in Steve Martin odigrala parodijo na film kot del predstave na 82. podelitev oskarjev.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]