Osebne in zdravstvene informacijske storitve

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Osebne in zdravstvene informacijske storitve so informacijske rešitve za prebivalce, ki s pomočjo IKT tehnologij starejšim, invalidom in bolnim omogočajo, da dlje časa ostanejo v domačem okolju, so bolj samostojni in svojcem olajšajo skrbi. Omogočajo tudi hitro ukrepanje, s čimer se prepreči najhujše posledice (npr. smrt, infarkt, kap,…). Nekateri sistemi imajo tudi dodatno funkcionalnost za konzultacije pacientov z zdravniki na daljavo, kar pomembno zmanjšuje čakalne dobe v zdravstvenih ustanovah in zasedenost bolnišnic. Primer take informacijske rešitve za prebivalce mesta Koper je storitev varovanja oseb na daljavo[1]. S staranjem prebivalstva in stresnim načinom življenja, ki povečuje tveganje za nastanek bolezni, hkrati pa z omejenimi sredstvi za zdravstvo, je tovrstna storitev postala zelo iskana. Obstaja več vrst informacijskih storitev v zdravstvu, in sicer:

  • eZdravje - zdravstvene storitve, v katerih so uporabljene IKT tehnologije (npr. rešitve za državljane slovenskega projekta eZdravje[2] (eNaročanje, eRecept, ...), rešitve za čakalnice, kot je npr. Vrstomat [3], ...),
  • mZdravje[4] - zdravstvene storitve, namenjene za uporabo na mobilnih napravah,
  • telemedicina - zagotavljanje zdravstvenih storitev na daljavo in oskrba in zdravstvena nega na daljavo. [5]

Informacijske storitve v zdravstvu se lahko izvajajo v različnih modelih, to so:

  • B2B, angl. Business-to-Business - medicinski strokovnjaki sodelujejo med seboj,
  • B2P, angl. Business-to-Patient - medicinski strokovnjaki sodelujejo s pacienti, model, v katerem sodelujejo pacienti med seboj (npr. v spletnih skupnostih). [5]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. "Rdeča tipka". Pridobljeno dne 2018-10-24. 
  2. "Projekt eZdravje". NIJZ. Pridobljeno dne 2018-11-01. 
  3. "Vrstomat". Pridobljeno dne 31.10.2018. 
  4. Štern, Andrej (2010). "Storitve in tehnologije m-zdravja" (PDF). Zbornik devetnajste mednarodne Elektrotehniške in računalniške konference ERK. Pridobljeno dne 2018-11-01. 
  5. 5,0 5,1 Sedlar, Volk, Bešter (2015). "Pristopi k načrtovanju in razvoju rešitev digitalnega zdravja". Elektrotehniški vestnik. Pridobljeno dne 31.10.2018.